Pagina's

zondag 22 januari 2017

In haar zucht naar jonge kijkertjes zakt de NOS steeds dieper weg in het moeras

Het wordt steeds gekker bij de NOS. De vaderlandse nieuwsorganisatie verliest in hoog tempo kijkers in de voor marketeers zo belangrijke leeftijdscategorie 18 – 49 jaar. Vooral tieners en twintigers lijken totaal geen interesse meer te hebben in het nieuwsmedium. Niet alleen in de NOS overigens. Ook RTL4 en andere traditionele nieuwsmedia verliezen in hoog tempo kijkers en abonnees omdat tieners en twintigers hun nieuws liever van Facebook of andere media op het internet halen. Blijven over de kijkers van veertig jaar en ouder. Maar in die leeftijdcategorie heeft de NOS echt totaal geen interesse. Dus ging Neerlands grootste nieuwsorganisatie aan de slag om te kijken hoe ze jonge kijkertjes weer voor zich kon winnen. Daarbij gaat het van dieptepunt naar dieptepunt. Net als je denkt dat het dieptepunt is bereikt vindt de NOS blijkbaar een nog dieper moeras waar ze in kan zakken.

Zo heeft de NOS het voltallige presentatieteam van het NOS Radio 1 Journaal vervangen. Daar zaten de veertigers Marcel Oosten en Lara Rense op de vroege ochtend; nu zit daar een beetje populair doende Jurgen van den Berg (die me erg doet denken aan die skileraar uit de Heineken reclame) en een kleuter met een verschrikkelijke Gooise ‘R’ in de vorm van Amber Brantsen (en bij diens afwezigheid Sophie Verhoeven). Op zaterdagochtend zit daar nu Wilfried Baaijens. Jonge, frisse gezichten die het nieuws vertellen zoals hun leeftijdsgenoten dat willen horen: snel, kort, krachtig op een gezellige, joviale popi Jopie manier. Alsof je tijdens een feestje onder het genot van een fust bier en dance muziek even snel het nieuws van de dag doorneemt. Het is blijkbaar allemaal nog niet genoeg, want op 3 januari van dit jaar zond de NOS de Elfstedentocht van 1997 integraal opnieuw uit. Daarnaast werd er een live blog bijgehouden. Alsof het spannend was wie de winnaar zou gaan worden.

Maar het kan blijkbaar nóg gekker bij de NOS. Jawel! In aanloop naar de beëdiging van de nieuwbakken Amerikaanse president Donald Trump (alleen door de NOS presentatoren steevast ‘president-elect’ genoemd, zonder daarbij te vermelden dat het om Donald Trump ging) wist de NOS te melden dat áls er een terroristische aanslag zou plaatsvinden en de terroristen zouden het voltallige kabinet van Trump uitmoorden, dan was er altijd nog een schaduwpresident die het land zou kunnen leiden: een aangewezen overlever, ofwel ‘designated survivor’. Als, als, als… De NOS zocht ook nog uit wie de Nederlandse ‘designated survivor’ was en kwam uit bij Piet Hein Donner. Dus als er een terroristische aanslag zou worden gepleegd op het Nederlandse kabinet en het totale Kabinet Rutte II zou worden uitgemoord, dan zou Piet Hein Donner in de coulissen staan om het land te leiden. Wat een opluchting!

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat een met miljoenen aan belastinggeld gefinancierde organisatie als de NOS zó ver gaat dat als er geen nieuws is, zij het nieuws zelf maar maken. Er is geen terrorist die het Nederlandse kabinet heeft uitgemoord dus waarom breng je dat bericht eigenlijk? Het uitzenden van de Elfstedentocht uit 1997 is nostalgisch gezien leuk, maar om dan ook nog eens net te doen alsof de winnaar niet bekend is terwijl deze al 20 jaar bekend is, gaat echt heel ver. De NOS moet vergeten dat ze jonge kijkertjes wil bereiken en gewoon weer doen waarvoor ze is opgericht, c.q. waarvoor ze die miljoenen belastinggeld ontvangt: het objectief brengen van nieuws. Dat zijn gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden en die zó erg zijn, dat de wereld ze moet weten.

Dát is nieuws!Geen opmerkingen:

Een reactie posten