Pagina's

dinsdag 10 januari 2017

Onder pappa’s veren vandaan

Nu steeds duidelijker wordt dat de nieuwe Amerikaanse president met – zachtjes gezegd – behulp van de Russen aan de macht is gekomen wordt de wereld onrustiger. De macht van het Kremlin strijkt zich verder uit dan de Russische landsgrenzen en die van de Oekraïne. Blijkbaar zijn de Russen in staat met een legertje hackers niet alleen hun eigen verkiezingsuitslag in hun voordeel uit te werken. Manipuleren heet dat in rond Hollands. De vraag kan oprecht worden gesteld of de Amerikanen nou daadwerkelijk voor Donald Trump hebben gestemd, of dat Donald Trump gewoon de beste keus was voor de Russen vanwege diens nauwe banden met de Russische olie- en gasindustrie.

Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA, FBI en CIA hebben in diverse rapporten zowel de zittende als de nieuwe president gewaarschuwd voor de Russische inmengingen. Obama reageerde furieus en zette 35 Russische diplomaten de grens over. Trump reageerde op de voor hem bekende manier: via Twitter ontkende hij dat de Russen actief hebben meegedaan. ‘Dit is nieuws dat door de Democraten wordt verspreid omdat ze er vanuit gingen aan de winnende hand te zijn, desondanks hebben verloren’. Zo kun je het ook bekijken.

Het is niet ondenkbaar dat we hier nog slechts het topje van de ijsberg hebben gezien. Want als de Russen in staat zijn de Amerikaanse verkiezingen naar hun hand te zetten dan zijn ze zeker in staat dat te doen bij verkiezingen in andere belangrijke landen. In 2017 worden er verkiezingen gehouden in drie belangrijke Europese landen: Frankrijk, Duitsland en Nederland. Europa siddert bij het idee dat doorgaans democratisch verlopen verkiezingen kunnen worden beïnvloed door ‘partijen van buitenaf’, zoals D66 dat zo mooi schreef in Kamervragen aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Nu wordt er in Nederland gestemd met het rode potlood en die zijn erg moeilijk te beïnvloeden. Maar wat zijn de Russen in staat te doen in landen als Frankrijk en Duitsland? Staat daar een Russisch gezinde leider op dan hebben de Russen die verkiezingen zeker gemanipuleerd.

Maar onderhuids speelt er natuurlijk iets meer dan een paar groene mannetjes die op onverklaarbare wijze plotseling opduiken, een stapel stembiljetten in een stembus stoppen om vervolgens weer in het totale niets te verdwijnen. Onderhuids speelt de angst op eigen benen te moeten staan. Niet meer automatisch te kunnen genieten van de sterke arm van de Amerikanen als ergens ter wereld een conflict uitbreekt. Brak de afgelopen vijftig jaar ergens ter wereld de pleuris uit dan stuurden de Amerikanen een paar soldaten, bommen en granaten en dan was het gezeik opgelost. Dit alles voor de democratie.

De Amerikanen hebben geen zin meer pappa de politieman van de wereld te spelen omdat het hen niets heeft gebracht. Het  economische belang die ten grondslag lag aan iedere bom die wereldwijd werd afgeworpen bleek een farce. Bij aanvang van de Tweede Golfoorlog in 2002 was er onder de bevolking al enorme weerstand, omdat jonge mannen en vrouwen de dood in werden gejaagd voor olie- en gasbelangen. Donald Trump heeft campagne gevoerd met de blik gericht op het binnenland. Daarmee lijkt de Amerikaanse bemoeienis voorgoed voorbij. De wereld wordt daarmee afhankelijk van vage regimes als Rusland en China, die zachtjes gezegd het niet zo nauw nemen met persvrijheid, democratie en mensenrechten.

Kortom: De wereld moet onder pappa’s veren vandaan en op eigen benen gaan staan.

Foto: Reuters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten