POLITIEK:
- Alexander Pechtold verlaat na de gemeenteraadsverkiezingen de Tweede Kamer om burgemeester van Amsterdam te worden. Hij wordt opgevolgd door Stientje van Veldhoven. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot, aangezien Jan Paternotte had gedacht dat hij de nieuwe partijleider zou worden.
- Gemeenteraadsverkiezingen worden het Waterloo voor de PVV. De anti Islambeweging komt in geen enkele gemeente in de raad. Forum voor Democratie echter wel, waarmee de PVV de grootste verliezer is in de ‘slag om Rotterdam’. In Amsterdam wint Forum voor Democratie eveneens. Toch heeft niemand zin in een samenwerking met hen.
- CDA en VVD beginnen in 2018 voorzichtig na te denken over het ‘versoberen van de vrijheid van meningsuiting voor bepaalde groepen in onze samenleving die als gevaarlijk worden gezien voor de democratie’ (moslims, dus)
- PvdA maakt een opvallende comeback bij de gemeenteraadsverkiezingen dankzij een sterke Lodewijk Asscher
- SP heeft erg te lijden onder de sterke Asscher en kampt met een imagoprobleem met Lilianne Marijnissen. De SP is bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 naast de PVV dan ook de grootste verliezer. In tal van gemeenten waar de SP de plaats innam van de PvdA komt de PvdA weer terug in het lokaal bestuur (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Tilburg, Zwolle). De linkse samenwerking in Den Haag komt hierdoor onder druk te staan. Bij GroenLinks lijkt het Klaver effect uitgewerkt. Assher blijft gewoon toenadering zoeken tot SP en GroenLinks.
- Ook D66 heeft last van een imagoprobleem maar van een geheel andere orde:
- Kabinet Rutte III blijft gedurende 2018 gewoon aan, met name door de steun van de PvdA, die daar wel een hele hoge prijs voor vraagt.
- Wel wankelen de posities van Mark Rutte (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Die van Rutte nadat Unilever Rotterdam verlaat en toch voor Londen als hoofdzetel kiest (Rutte). De positie van Ollongren wankelt nadat haar bewering over nepnieuws niet waar blijkt te zijn (nepnieuws is dus nepnieuws). Beiden houden stand.
- PVV en Forum voor Democratie eisen dat Nederlandse journalisten in een openbaar register aangeven op welke politieke partij ze stemmen. Met steun van 50 Plus, SGP en instemming van CDA en VVD komt de wet er per 1 januari 2019. Eigenlijk moet ook iedereen in (semi-) overheidsdienst zijn of haar politieke voorkeur in een openbaar register laten registreren maar dat gebeurt nog niet.
- Ook komt er een wet die zorgverzekeraars toestaat de eetgewoonten van hun verzekerden te volgen. Vanaf 2019 wordt het mogelijk om PIN gegevens op te vragen bij supermarkten, zodat zorgverzekeraars de premie kunnen verhogen bij verzekerden die teveel vettigheid eten of rookwaren kopen.
- De Zwarte Pieten discussie bloedt langzaam dood. Zeker als de burgemeester van de stad waar de landelijke intocht wordt gehouden, de intocht afgelast uit angst voor geweld tussen voor- en tegenstanders. Vooral jonge gezinnen en millenials slaan de verjaardag van de Sint steeds vaker over.
INTERNATIONALE POLITIEK:
- Toch wordt de druk van Duitsland op Rutte om in 2019 ‘president van Europa’ als opvolger van de Pool Donald Tusk te worden steeds groter. Er is nog een andere kandidaat uit Zweden. Dat is een vrouw, maar dat is ook een sociaaldemocraat. De BV Europa is bang voor een links beleid, dus willen ook grote Europese bedrijven Mark Rutte aan het roer.
- Onder druk van veel onder andere Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten moet Nederland zijn belastingstelsel herzien. Grote bedrijven kunnen over vijf jaar geen speciale afspraken meer maken met de Nederlandse fiscus. Huidige afspraken blijven ook nog maar vijf jaar geldig (tot 2023, dus).
- Theresa May moet aftreden als premier van het Verenigd Koninklijk. De Britten zijn het oneens met de resultaten van Brexit onderhandelingen, maar vooral met de snelheid waarop het gaat. May wordt opgevolgd door Boris Johnson, die er door heel veel geklungel ook niets van kan bakken
- Maart 2018: Nederland stemt massaal tegen de invoering van de sleepwet. Maar ook dit referendum is een doodlopende weg. Er wordt wederom niets met de uitslag gedaan.
- April 2018: Het wordt onomstotelijk bewezen dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft samengewerkt met de Russen. Trump doet het echter af als nepnieuws en linkse retoriek. Hij weigert het Witte Huis te verlaten. Hierdoor dooft de kaars en heeft niemand het nog over het Rusland onderzoek.
- Trump slaat terug en wil diverse media hem onwelgevallig zijn verbieden. In het land wat zich afficheert als de grootste democratie ter wereld worden eerste journalisten opgepakt. De eerste websites worden geblokkeerd.
- Door het geklungel van Donald Trump neemt China de nummer één positie over als machtigste land ter wereld. Chinees wordt verplicht op steeds meer scholen en universiteiten.
- China’s wereldmacht heeft ook als gevolg dat de vrijheid van meningsuiting verder onder druk komt te staan. Steeds meer Westerse regeringen zien hun kans schoon om onwelgevallige media de mond te snoeren en journalisten op te pakken. Media worden steeds meer eendimensionaal.
- China heeft nog steeds teveel geld over en financiert steeds vaker infrastructurele projecten in de wereld. Alles om de producten die in China worden gemaakt zo snel mogelijk in Europa of de VS te krijgen.
ECONOMIE:
- Cryptomunten worden dé hype van 2018. Banken en verzekeraars gaan zich actief bemoeien met die hype. Supermarkten als Albert Heijn en Jumbo en internetwinkels als Bol.com en Cool Blue, maar ook grote IT bedrijven als Microsoft, Amazon, Apple, Google en Facebook gaan ieder hun eigen digitale munt introduceren. Eigenlijk heeft eind 2018 iedere grote organisatie wel zijn eigen cryptomunt waarmee alleen kan worden betaald bij de eigen organisatie of zusterorganisaties.
- Zoals eerder opgemerkt sluit Unilever haar hoofdkantoor in Rotterdam en verhuist naar Londen. Het voedingsconcern heeft een belastingdeal gesloten met de Britse regering.
- Pratende kasjes als de Amazon Echo en Alexa worden de nieuwe vindingen in 2018. Dit zijn een soort speakers waar je als gebruiker in een normale toon tegen kunt praten en die daarop wat terug zegt.
- In navolging van Volvo en Mercedes richten steeds meer automerken een apart automerk op dat elektrische auto’s gaat produceren
- Google probeert de Google Glass opnieuw aan de man te brengen maar faalt opnieuw
- Het einde van de populariteit van Apple is ingezet: Er komen steeds minder innovaties met een hoge ‘wauw’ factor en het concern lijdt aan een imagoprobleem doordat het zo weinig belasting betaalt. Het bedrijf probeert haar imago te redden door tientallen miljoenen te steken in sociale- culturele projecten wereldwijd.
- Luchthaven Eindhoven Airport krijgt eindelijk een treinstation. De bouw ervan begint in 2019 en in 2025 moet het af zijn.
- NedCar in Born gaat in opdracht van Tesla de Model III maken om vooral de voldoen aan de Europese vraag maar ook om de importheffingen te ontduiken.
SPORT:
- PSV wordt landskampioen maar kan wederom geen rol van betekenis spelen in Europa
- China heeft Nederland ontdekt. Nederlandse voetbalclubs blijken veel geld te verdienen met het opleiden van talentvolle spelers uit binnen- en buitenland. Alleen al daarom melden er zich verschillende serieuze kopers voor Ajax, AZ, PSV en Feyenoord.
- Spanje wordt wereldkampioen tijdens het WK voetbal in Rusland
- Max Verstappen komt wel erg dichtbij het wereldkampioenschap maar redt het niet
Dit waren mijn voorspellingen voor 2017:
We leven in een bizarre, vluchtige wereld waarin ontwikkelingen elkaar in moordend tempo opvolgen. Opinie Paultje probeert het allemaal te snappen. Op dit weblog geeft hij deze gebeurtenissen een plaatsje. Hierbij zijn bankdirecteuren en VVD'ers zijn favoriete speeltje
Opinie Paultje als uw columnist? Zoekt u een eigenzinnige columnist met lef die geen blad voor de mond neemt en die de lezer echt prikkelt, uitdaagt en vooral laat nadenken? Neem dan contact op via Twitter @opiniepaultje
zondag 31 december 2017
dinsdag 19 december 2017
Er zitten teveel kikkers in het PVV mandje
De PVV heeft een dag na de presentatie alweer afscheid genomen van Géza Hegedüs, de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. De PVV maakte het nieuws vrijdag bekend via een persbericht. De anti-Islam beweging van Geert Wilders zag Rotterdam als één van de belangrijkste van de liefst 60 gemeenten waar het in maart 2018 wil meestrijden om de rechtse stem. De zestig gemeenten zijn gekozen op basis van de verkiezingsuitslag van maart 2017, toen de haatbeweging van Wilders van 12 naar 19 ging. De vraag die nu bij politieke analisten oprijst is of de grootheidswaan van Wilders hem niet fataal gaat worden.
Toegegeven, de anti-Islamisten zijn al vaker voor dood opgeschreven maar toen was er ook nauwelijks concurrentie. Maar in Rotterdam en in tal van andere gemeenten gaat bijvoorbeeld 50 Plus meedoen en Forum voor Democratie van Thierry Baudet. In de peilingen vreet Forum voor Democratie – de kuisere versie van de PVV – de beweging van Wilders ook al leeg, als niet kaal. De kiezer lijkt genoeg te hebben van het schelden en trappen van Wilders. De plaat die Wilders afspeelt is sleets en grijs gedraaid. De taak van Wilders om de gehele Nederlandse politiek naar rechts te trekken (inclusief PvdA, GroenLinks en SP) is volbracht. Wilders heeft een ongelofelijke stempel gedrukt op de Haagse politiek. Maar er zijn diverse partijen in het rechtse gat gesprongen en er zijn erg veel niche partijen, zoals 50 Plus en Partij voor de Dieren. Van hen zal Wilders erg veel te duchten hebben in Rotterdam.
Er is geen Nederlandse politicus zo bekend in het buitenland als Geert Wilders. Iedereen in de wereld die het nieuws ook maar een klein beetje volgt weet wie Geert Wilders is, welke politieke beweging hij vertegenwoordigt en waar hij voor staat. Politici over de hele wereld hebben zijn stijl en zijn onderwerpen in meer of mindere mate overgenomen. Geert Wilders wordt – of je het nou eens bent met zijn standpunten of niet – door vriend en vijand geroemd om zijn strategie en schaakkunsten. Als Geert Wilders kon schaken dan zou hij wereldkampioen zijn geworden.
Alleen al daarom zou de PVV niet moeten meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. In geen enkele van de 60 gemeenten, simpelweg omdat de PVV te groot wordt en daardoor onbestuurbaar. Wilders kan zo’n grote ploeg mensen niet met ijzeren hand besturen, zoals hij dat wel kan met een relatief kleine groep PVV’ers in de Eerste- en Tweede Kamer en Provinciale Staten. Er zitten simpelweg teveel kikkers in het PVV mandje die allemaal willen profiteren van Wilders’ succes. Maar de vraag kan terecht worden gesteld of Wilders zo’n grote roep wel aan kan. Dat Geert Wilders en de zijnen geen antecedentenonderzoek hebben gedaan bij Géza Hegedüs laat zien dat de PVV nog altijd erg amateuristisch wordt bestuurd. Leefbaar Rotterdam van Joost Eerdmans wordt gesteund door de mediagenieke en ijdele Thierry Baudet, die de onderwerpen die Wilders met veel gescheld de wereld in slingert, op een rustigere en nettere manier overbrengt. Kiezers die Wilders te radicaal vinden en de VVD beu zijn, zullen zich meer thuis voelen bij Baudet dan bij de PVV. Groot verschil is ook dat de partij van Baudet wel leden heeft en de PVV feitelijk een eenmansfractie is van Wilders, gesteund door Martin Bosma, Fleur Agema en Dion Graus. Het is niet aannemelijk dat Wilders zijn Haagse succes over Nederland kan uitrollen. Iets wat Baudet en 50 Plus wél kunnen omdat hun partij een ledendemocratie kent.
Deze grootheidswaan wordt het Waterloo van de PVV.
Toegegeven, de anti-Islamisten zijn al vaker voor dood opgeschreven maar toen was er ook nauwelijks concurrentie. Maar in Rotterdam en in tal van andere gemeenten gaat bijvoorbeeld 50 Plus meedoen en Forum voor Democratie van Thierry Baudet. In de peilingen vreet Forum voor Democratie – de kuisere versie van de PVV – de beweging van Wilders ook al leeg, als niet kaal. De kiezer lijkt genoeg te hebben van het schelden en trappen van Wilders. De plaat die Wilders afspeelt is sleets en grijs gedraaid. De taak van Wilders om de gehele Nederlandse politiek naar rechts te trekken (inclusief PvdA, GroenLinks en SP) is volbracht. Wilders heeft een ongelofelijke stempel gedrukt op de Haagse politiek. Maar er zijn diverse partijen in het rechtse gat gesprongen en er zijn erg veel niche partijen, zoals 50 Plus en Partij voor de Dieren. Van hen zal Wilders erg veel te duchten hebben in Rotterdam.
Er is geen Nederlandse politicus zo bekend in het buitenland als Geert Wilders. Iedereen in de wereld die het nieuws ook maar een klein beetje volgt weet wie Geert Wilders is, welke politieke beweging hij vertegenwoordigt en waar hij voor staat. Politici over de hele wereld hebben zijn stijl en zijn onderwerpen in meer of mindere mate overgenomen. Geert Wilders wordt – of je het nou eens bent met zijn standpunten of niet – door vriend en vijand geroemd om zijn strategie en schaakkunsten. Als Geert Wilders kon schaken dan zou hij wereldkampioen zijn geworden.
Alleen al daarom zou de PVV niet moeten meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. In geen enkele van de 60 gemeenten, simpelweg omdat de PVV te groot wordt en daardoor onbestuurbaar. Wilders kan zo’n grote ploeg mensen niet met ijzeren hand besturen, zoals hij dat wel kan met een relatief kleine groep PVV’ers in de Eerste- en Tweede Kamer en Provinciale Staten. Er zitten simpelweg teveel kikkers in het PVV mandje die allemaal willen profiteren van Wilders’ succes. Maar de vraag kan terecht worden gesteld of Wilders zo’n grote roep wel aan kan. Dat Geert Wilders en de zijnen geen antecedentenonderzoek hebben gedaan bij Géza Hegedüs laat zien dat de PVV nog altijd erg amateuristisch wordt bestuurd. Leefbaar Rotterdam van Joost Eerdmans wordt gesteund door de mediagenieke en ijdele Thierry Baudet, die de onderwerpen die Wilders met veel gescheld de wereld in slingert, op een rustigere en nettere manier overbrengt. Kiezers die Wilders te radicaal vinden en de VVD beu zijn, zullen zich meer thuis voelen bij Baudet dan bij de PVV. Groot verschil is ook dat de partij van Baudet wel leden heeft en de PVV feitelijk een eenmansfractie is van Wilders, gesteund door Martin Bosma, Fleur Agema en Dion Graus. Het is niet aannemelijk dat Wilders zijn Haagse succes over Nederland kan uitrollen. Iets wat Baudet en 50 Plus wél kunnen omdat hun partij een ledendemocratie kent.
Deze grootheidswaan wordt het Waterloo van de PVV.
zondag 3 december 2017
Waarom zou je elkaar de hersenen inslaan vanwege Zwarte Piet, als het Sinterklaasfeest al jaren aan de verliezende hand is?
Vier mannen verkleed als Zwarte Piet die bij voormalig presentatrice Silvana Simons thuis aankloppen om verhaal te gaan halen op haar standpunt over Zwarte Piet. Een groepje van ongeveer 15 – 20 mensen die bussen tegenhouden op de snelweg A7 bij Dokkum. Presentator Humberto Tan die al een half jaar niet meer zonder politiebegeleiding over straak kan vanwege zijn opvattingen over Zwarte Piet. Vier mannen die een basisschool in het Utrechtse Zuilen binnendringen om daar pepernoten uit te delen en tegen leerkrachten en kinderen met een Marokkaanse achtergrond te spuwen dat ‘ze terug moeten naar hun eigen land’. De deur van het Sinterklaashuis in Dordrecht is dichtgelijmd omdat daar ‘echte Zwarte Pieten’ zouden komen.
De sfeer rond de discussie rond Zwarte Piet wordt steeds grimmiger. Dat komt vooral omdat extreem rechtse en -linkse groeperingen het onderwerp hebben geclaimd en omdat geen van beide kampen (het aan de PVV gelieerde PEGIDA en het aan Simons gelieerde Kick Out Zwarte Piet) geen zin hebben om naar elkaars argumenten te luisteren. Maar ook omdat er geen leiding in de discussie is. Het is als een orkest zonder dirigent: dat gaat door elkaar spelen en niemand die er nog een touw aan vast kan knopen. Als extreem rechts een onderwerp claimt dan komt er al gauw excessief geweld bij kijken. Dat gaat nu zelfs zó ver dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding beide groepen heeft opgenomen in zijn eindrapportage voor 2017: Zowel PEGIDA als Kick Out Zwarte Piet vormen een ernstige bedreiging voor de stabiliteit van de Nederlandse samenleving, zo schrijft de NCTV.
Juist omdat geen van beide partijen de dialoog met elkaar zoeken blijft die veenbrand broeien, totdat deze ontvlamd in een heuse bosbrand. Neem daarbij de stoere praat die VVD en CDA overnemen van Geert Wilders (het is immers alweer bijna verkiezingstijd) en je hebt een chaotische situatie en de perfecte mix om de chemische massa te laten exploderen. Zoals een heuse ophanden zijnde oorlog versterken beide kampen zich totdat één van beiden een foutje maakt en de vlam in de pan slaat. Dus zal de Zwarte Pietendiscussie eveneens een voorbode zijn voor een oorlog: een oorlog tussen vooral volwassen mannen waarvan een kant vindt dat Nederlandse waarden en tradities bewaard moeten blijven, en de andere kant vindt dat Zwarte Piet racisme is. Toch erkennen beide kampen dat het hen niet alleen om Zwarte Piet of tradities gaat. Beide kampen zijn vooral bang om te worden uitgesloten uit de samenleving.
Toch is er de laatste jaren een ontwikkeling gaande waarbij diezelfde samenleving een steeds sterker wordend Amerikaans tintje krijgt: Zowel Thanksgiving als het daaraan gelieerde koopfestijn Black Friday en Halloween worden onder hoogopgeleide twintigers en dertigers steeds vaker gevierd. Om dan nog maar te zwijgen over Valentijnsdag. In dat perspectief verlies het oer-Hollandse Sinterklaas het steeds vaker van de Amerikaanse materialistische Kerstman (die ironisch genoeg op zijn beurt weer een afgeleide van Sinterklaas is). Het draait zich steeds vaker om Amerikaanse hebberigheid tegenover een al dan niet racistische Zwarte Piet. Niet alleen omdat er steeds vaker Amerikaanse termen en uitdrukkingen in onze eigen Nederlandse taal sluipen. Moeten we dáár niet eens een discussie over starten? Dus waarom zou je elkaar de hersenen inslaan vanwege Zwarte Piet, als het Sinterklaasfeest al jaren aan de verliezende hand is?
De sfeer rond de discussie rond Zwarte Piet wordt steeds grimmiger. Dat komt vooral omdat extreem rechtse en -linkse groeperingen het onderwerp hebben geclaimd en omdat geen van beide kampen (het aan de PVV gelieerde PEGIDA en het aan Simons gelieerde Kick Out Zwarte Piet) geen zin hebben om naar elkaars argumenten te luisteren. Maar ook omdat er geen leiding in de discussie is. Het is als een orkest zonder dirigent: dat gaat door elkaar spelen en niemand die er nog een touw aan vast kan knopen. Als extreem rechts een onderwerp claimt dan komt er al gauw excessief geweld bij kijken. Dat gaat nu zelfs zó ver dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding beide groepen heeft opgenomen in zijn eindrapportage voor 2017: Zowel PEGIDA als Kick Out Zwarte Piet vormen een ernstige bedreiging voor de stabiliteit van de Nederlandse samenleving, zo schrijft de NCTV.
Juist omdat geen van beide partijen de dialoog met elkaar zoeken blijft die veenbrand broeien, totdat deze ontvlamd in een heuse bosbrand. Neem daarbij de stoere praat die VVD en CDA overnemen van Geert Wilders (het is immers alweer bijna verkiezingstijd) en je hebt een chaotische situatie en de perfecte mix om de chemische massa te laten exploderen. Zoals een heuse ophanden zijnde oorlog versterken beide kampen zich totdat één van beiden een foutje maakt en de vlam in de pan slaat. Dus zal de Zwarte Pietendiscussie eveneens een voorbode zijn voor een oorlog: een oorlog tussen vooral volwassen mannen waarvan een kant vindt dat Nederlandse waarden en tradities bewaard moeten blijven, en de andere kant vindt dat Zwarte Piet racisme is. Toch erkennen beide kampen dat het hen niet alleen om Zwarte Piet of tradities gaat. Beide kampen zijn vooral bang om te worden uitgesloten uit de samenleving.
Toch is er de laatste jaren een ontwikkeling gaande waarbij diezelfde samenleving een steeds sterker wordend Amerikaans tintje krijgt: Zowel Thanksgiving als het daaraan gelieerde koopfestijn Black Friday en Halloween worden onder hoogopgeleide twintigers en dertigers steeds vaker gevierd. Om dan nog maar te zwijgen over Valentijnsdag. In dat perspectief verlies het oer-Hollandse Sinterklaas het steeds vaker van de Amerikaanse materialistische Kerstman (die ironisch genoeg op zijn beurt weer een afgeleide van Sinterklaas is). Het draait zich steeds vaker om Amerikaanse hebberigheid tegenover een al dan niet racistische Zwarte Piet. Niet alleen omdat er steeds vaker Amerikaanse termen en uitdrukkingen in onze eigen Nederlandse taal sluipen. Moeten we dáár niet eens een discussie over starten? Dus waarom zou je elkaar de hersenen inslaan vanwege Zwarte Piet, als het Sinterklaasfeest al jaren aan de verliezende hand is?
Abonneren op:
Posts (Atom)