Pagina's

donderdag 26 maart 2020

Gratis geld bestaat niet


De laatste dagen klinken er steeds meer schreeuwen vanuit het bedrijfsleven aan de overheid om ‘bij te springen’. Door de huidige coronacrisis lopen bedrijven opdrachten mis of moeten om een andere reden noodgedwongen hun operatie staken. Zo hebben KLM en Transavia vrijwel al hun vluchten moeten staken. Maar zo moesten onder druk van nieuwe regels van de overheid diverse kappers en winkels hun deuren sluiten, of deden dat op vrijwillige basis. Nu de advertentiemarkt in elkaar is gezakt moeten ook de krantenuitgevers worden gesteund. ZZP’ers, die door het beleid van de huidige VVD regering een paar jaar geleden bruut zijn ontslagen, en via een ZZP constructie in dezelfde functie – tegen lagere kosten natuurlijk – weer zijn aangenomen bij dezelfde werkgever. Door de werknemer ondernemer te maken kon de werkgever lekker veel kosten besparen, waardoor de winsten nog verder opliepen.

Inmiddels is het al duidelijk dat die enorme winsten niet ten goede kwamen aan het personeel, maar via de Zuidas weg vloeiden naar belastingparadijzen op de Caraïben. Datzelfde personeel kreeg er de laatste jaren nauwelijks geld bij. Sterker nog, het zorgpersoneel, waarvoor de VVD politici vorige week nog zo hard stonden te applaudisseren, moest meer dan een half jaar lang staken voordat ze er 2,3% loon bij kregen. Onder het huidige inmiddels bijna 10-jaar durende VVD regime is de winstbelasting voor grote bedrijven alleen maar omlaag gegaan, terwijl de lasten voor de gewone burger alleen maar zijn gestegen.

Zolang het goed gaat, mag de overheid zich ook nergens mee bemoeien. De overheid mag niet ingrijpen en wanneer de overheid om een aalmoes vraagt, dan wordt er direct geschreeuwd dat die aalmoes banen gaat kosten. Ondertussen vloeien er nog meer miljoenen via de Zuidas weg naar belastingparadijzen.

Nu het crisis is een een diepe recessie dreigt moet de overheid plotseling weer klaar staan met de portemonnee van de belastingbetaler. In die portemonnee zit gemeenschapsgeld dat moet worden besteed aan politie, brandweer, justitie en zorg. U weet wel, waarvoor die VVD politici vorige week nog zo hard stonden te applaudisseren. Maar het bedrijfsleven, dat al decennia alle belastingregels aan zijn laars lapt en de belastingbetaler tilt waar het kan, eist nu ineens dat diezelfde belastingbetaler ‘bij springt’ anders zou het wel eens banen gaan kosten. Altijd weer dat driegement van het gaat banen kosten… De overheid moet klaar staan met een buidel met geld en dat staat het ook: Per kwartaal wordt er 20 miljard euro gemeenschapsgeld uitgegeven aan liefst 50.000 bedrijven en organisaties, die nooit ook meer één cent belasting hebben betaald, en de belasting hebben ontdoken waar het kon en waar mogelijk. En diezelfde bedrijven en organisaties eisen nu dat diezelfde overheid hen helpt te overleven.

Om de ironie nog groter te maken: Denkt u dat er ná de coronacrisis (wat er komt een keer een eind aan) wel keurig netjes belasting wordt betaald? Denkt u dat die 50.0000 bedrijven en organisaties die jarenlang de belastingen hebben ontdoken en ondanks dat tóch nog een tegemoetkoming krijgen, straks na de coronacrisis wél netjes hun belastingen gaan betalen, uit berouw? Als dank dat de belastingenbetaler ná de bankencrisis uit 2008, veroorzaakt door de banken en verzekeraars zelf, de hele Nederlandse bankensector redde, werden tienduizenden bankmedewerkers ontslagen en werden er met de overheidssteun – gemeenschapsgeld dus – dikke bonussen uitgedeeld aan mensen die de ellende zelf hadden veroorzaakt. Ook destijds kraaide de bankensector dat de Overheid moest klaarstaan met steun, want anders… inderdaad… zou het wel eens banen gaan kosten.

Het geld dat nu wordt uitgestrooid over de bedrijven en organisaties die slachtoffer zijn van de coronacrisis, is geleend geld. Met andere woorden: dat geld moet eens terug naar de persoon waarvan we het geld hebben geleend. Dat moest ook met de ruim 70 miljard euro gemeenschapsgeld waarmee in 2008 de bankensector moest worden gered van de ondergang. Die rekening kwam uiteindelijk terecht bij de zwakkeren in de samenleving. De laagst betaalden. De laagst opgeleiden. Zij waren het die moesten inleveren omdat zorgpremies, energierekeningen en levensmiddelen fors duurder zijn geworden. Geen enkele politicus durfde de rekening voor de bankencrisis – zo’n slordige 70 miljard euro – neer te leggen bij de veroorzakers van diezelfde bankencrisis, de banken en verzekeraars zelf.

En zo zal het nu ook gaan. Hoewel er geen aanwijsbare reden is dat de coronacrisis is veroorzaakt door iemand die daar uiteindelijk veel geld mee verdient – hoewel die er ongetwijfeld zal zijn – wordt de rekening van die 20 miljard euro (per kwartaal) straks na de coronacrisis gewoon weer neergelegd bij de zwakkeren in de samenleving, en niet bij notoire belastingontduikers zoals Shell, AkzoNobel, Philips en Unilever, of buitenlandse ondernemingen die hun hoofdzetel in Nederland hebben zodat ze in eigen land de belastingen kunnen ontduiken zoals Ferrari, Uber, Deutsche Bank, Airbus, Amazon, Facebook en Apple.

Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe hoger de rekening zal worden (per kwartaal er dus 10 – 20 miljard euro bij) en hoe meer dat ten koste zal gaan van algemene
voorzieningen zoals daar zijn de hulpverleners voor wie we nu zo hard applaudisseren.

Gratis geld bestaat nou eenmaal niet.

zaterdag 21 maart 2020

Eerst even een ode aan… de vrachtwagenchauffeur (M/V)

Vrachtwagenchauffeurs zijn mensen met liefde voor hun machine. Iedere dag staan ze voor dag en dauw op om 's lands wegen te doorkruisen met spulletjes die u straks in de supermarkt kunt gaan hamsteren. Vrachtwagenchauffeurs staan eerder op dan de gemiddelde leasebakrijder en hun machine maakt moeiteloos meer kilometers in een jaar dan de gemiddelde leasbak zijn hele leaseperiode. Vrachtwagenchauffeurs zijn mannen en vrouwen van ruwe bolster, blanke pit. Voor hen is geen berg te hoog, geen dal te diep en geen afstand of werkweek te lang.

Het beroep vrachtwagenchauffeur is één van de vele beroepen die uw spreadsheet vullen. Zij mogen de cijfertjes waarmaken, die over uw beeldscherm schieten. En terwijl u van vergadering naar vergadering rent, of met uw leasebak van vergadering naar vergadering rijdt, gaan vrachtwagenchauffeurs onverstoorbaar van adres naar adres. Zij staan in de frontlinie van uw spreadsheet, uw MS Word bestand. Uw rapport. Uw plannen. Als u straks opgehitst door de overkill aan berichtgeving over het coronavirus met uw winkelkarretje de supermarkt binnen wandelt en WC papier, pastasauzen, paracetamol of diepvriespizza's hamstert, bedenk dan dat die producten daar liggen dankzij de tomeloze inzet van... vrachtwagenchauffeurs.

Vrachtwagenchauffeurs zijn koele jongens en meisjes die niet hebben gekozen voor een leven achter een bureau, maar achter het stuur van een dertig tonner diesel. Het zijn geen vergadertijgers en ze hebben geen bruine arm. Vrachtwagenchauffeurs hebben niet gekozen voor een leven aan de Amsterdamse Zuidas, waar ze met behulp van de VVD buitenlandse superrijken en -multinationals helpen in hun eigen land de belastingen te ontduiken. Vrachtwagenchauffeurs zijn goudeerlijke mannen en vrouwen die niet eens voor een fractie van het salaris werken, waar ze op de Zuidas nog schaamteloos hun neus voor zouden ophalen. Vrachtwagenchauffeurs hebben niet gekozen voor een leven onder corpsballen. Alles wat zij willen is die machtige machine tussen die asociaal dure leasebakken door wurmen om hun volgende adres te bereiken.

Vrachtwagenchauffeur is een uitstervend beroep. Er zijn er te weinig van. Het beroep is niet sexy, de carrièremogelijkheden zijn beperkt, het loon is laag en door de marktwerking worden ze ook nog eens in hun bestaan bedreigd door Oost-Europese collega's die voor een nóg lager salaris hetzelfde immense aantal uren willen maken. Want terwijl straks om vijf uur uw werkdag erop zit, en uw uw laptop dicht klapt om weer terug te kijken op een lege, eenzame dag die u weer heeft kunnen vullen met het schrijven van rapporten en spreadsheets die niemand ooit zal lezen, zijn vrachtwagenchauffeurs bezig met de adressen te laden of lossen. Zonder hun tomeloze inzet staat alles in Nederland stil.

Vrachtwagenchauffeur is een zwaar beroep. Zij moeten door jakkeren tot hun 67ste, misschien wel 70ste. Leeftijdsgrenzen die u vanachter uw personal computer of laptop, of tijdens een drukke vergadering heeft bepaald. En terwijl uw pensioenvoorziening genoeg is om jaren eerder te stoppen, jakkeren vrachtwagenchauffeurs door over 's lands wegen om diezelfde laptop te vervoeren waarop u zojuist de pensioenleeftijd van diezelfde vrachtwagenchauffeur bepaalt. Terwijl u straks geniet van uw veel te vroege pensioen, hebben vrachtwagenchauffeurs niet die miljoenen om hetzelfde te doen als u. U zit straks op een terrasje in de zon te genieten van uw zoveelste Prosecco of exquise wijntje… De vrachtwagenchauffeur gaat altijd maar door met die machine, die datzelfde Processo'tje of wijntje heeft mogen transporteren.

En ga na het lezen van dit stukje nou niet dom staan te applaudisseren als u weer een vrachtwagen ziet passeren, zoals die VVD politici die afgelopen week suf stonden te applaudisseren voor zorgmedewerkers, terwijl diezelfde VVD politici de afgelopen tien jaar actief en doelbewust het hele zorgstelsel volledig en helemaal compleet naar de kloten hebben geholpen, om er vervolgens zelf beter van te worden. Een vrachtwagenchauffeur zal nooit de eer opeisen voor zijn of haar werk.

Maar laat die vrachtwagenchauffeur gewoon even naar het toilet gaan als daarom wordt gevraagd.

zondag 15 maart 2020

Eind april heeft niemand het nog over het coronavirus

Hamsteren, hele landen op slot en ook in Nederland heeft de regering richtlijnen opgesteld om het coronavirus in te dammen. Zo mogen we elkaar geen hand meer geven, zijn sociale contacten voorlopig verboden en mag er in winkels niet meer met contant geld worden betaald; alleen pinnen is toegestaan. Wanneer er toch met contant geld wordt betaald, dan moet deze op de toonbank worden gelegd, vervolgens een meter afstand worden genomen, waarna de caissière het geld met handschoenen aanneemt en het wisselgeld teruggeeft. Wanneer een koerier een pakketje aflevert dan zet hij het pakketje voor de deur, belt aan en neemt een paar meter afstand. Theatervoorstellingen zijn afgelast, bioscoopvoorstellingen gaan niet meer door en zelfs de première van de nieuwste James Bond film is verplaatst naar het eind van 2020. Overal staan inmiddels pompjes met desinfecterende alcohol en grote evenementen zoals de Eredivisie zijn geschrapt. Overal waar honderd of meer personen bij elkaar kunnen komen gaat niet meer. Menselijk contact moet tot een minimum worden beperkt, dus elkaar de hand schudden kan ook niet meer. In de plaats daarvan is de ellebooggroet gekomen. Het wordt sterk geadviseerd thuis te werken indien mogelijk. Nederland heeft massaal last van smetvrees: Bedrijven en instellingen hebben vrijwel zonder enige uitzondering een coronaprotocol; waarin onder andere wordt aangeraden na ieder toiletbezoek de handen te wassen. Bij het minste of geringste verschijnsel dat zou kunnen duiden op het coronavirus onder de leden (verkoudheid, kort ademigheid en koorts) dan wordt werknemers al aangeraden in thuis isolatie te blijven. Alle scholen dicht en een totaal horecaverbod tot en met eind maart 2020 zitten eraan te komen.

50% van de Nederlanders zou wel eens het coronavirus kunnen krijgen. 50% - 60% van de Duitsers zou wel eens het coronavirus kunnen krijgen. 2 op de vijf Italianen zou het wel eens kunnen krijgen. En van wie het coronavirus krijgt, heeft liefst 50% de kans te sterven. De huidige crisis zou wel eens maanden kunnen gaan duren, voordat er een tegengif (vaccin) is gevonden. De meest wilde scenario’s doen de ronde. Allemaal cowboyverhalen waarbij ieder gemiddeld filmscript uit Hollywood zal verbleken.

Dat willen we allemaal niet en dus zijn we massaal aan het hamsteren geslagen. Na de persconferentie van donderdag 12 maart waarin de Nederlandse regering de laatste maatregelen aankondigde, zijn mensen massaal naar de supermarkt gerend om eten en medicijnen in te slaan. Vooral paracetamol is daarbij erg populair. Verder zijn bijna alle lang houdbare producten als soep in blik, afbakbrood(jes) en pasta uit de schappen verdwenen.Verder valt op dat mensen elkaar de tent uit vechten voor het laatste rolletje WC papier. Op sociale media gaat het gerucht dat hiervan eenvoudig mondkapjes zijn te maken, nu de werkelijke mondkapjes zijn uitverkocht en op internet worden aangeboden voor EUR 60,- per stuk (vóór de corona heisa kostten mondkapjes circa 3,95 per drie stuks). Ondertussen heeft de Nederlandse regering voorgesteld om het bedrijfsleven een backup te geven van liefst 90 miljard euro, om die bedrijven open te houden en de mensen aan het werk. 90 miljard euro gemeenschapsgeld dat evengoed naar structurele steun voor verpleegkundigen, artsen, leerkrachten, marktkooplui, zelfstandigen en oproepkrachten in cultuur en horeca had kunnen gaan, maar dus naar de allerrijksten gaat. Het doet terugdenken aan de bankencrisis van 2008, toen de Nederlandse regering liefst 70 miljard euro gemeenschapsgeld ter beschikking stelde aan de banken- en verzekeringssector, die daarvan bonussen en exorbitante salarissen uitdeelde aan mensen die de ellende hadden veroorzaakt. Gevolg van dat cadeautje aan het bedrijfsleven was wel dat er fors moest worden bezuinigd op openbare voorzieningen en sociale vangnetten. Iets waarvan de Partij van de Arbeid in 2017 de schuld kreeg en liefst 29 van haar 38 zetels moest inleveren. De VVD, de partij voor de miljonairs en multinationals, liep overal tussendoor en bleef met afstand de grootste partij van het land.

Dat hamsteren asociaal en nergens voor nodig is, is iedereen bekend maar iedereen doet het ondertussen wel. Het oerinstinct komt blijkbaar in ons weer naar boven en dan is het leven om te overleven. Zowel de regering als het Centraal Bureau Levensmiddelen – de lobbyclub van de supermarkten – laten iedere dag een paar keer weten dat hamsteren niet nodig is en geen enkele zin heeft. Het hamsteren heeft daarbij als neveneffect dat supermarkten steeds minder voedsel doneren aan de voedselbanken, want supermarkten hebben steeds minder voedsel te doneren aan de instanties die allerarmsten in onze samenleving van eten en drinken voorziet.

Iets meer dan 1.135 besmettingen telt Nederland nu; daarvan zijn 437 in Noord Brabant. In totaal zijn er 20 patiënten overleden. De overledenen zijn voornamelijk oudere mensen, die al een andere aandoening of ziekte hadden. Het coronavirus leek daarbij het laatste zetje te zijn geweest. Toch is het aantal van 1.135 besmettingen niet veel in vergelijking met de totale bevolkingsomvang van 17 miljoen mensen niet zoveel. Dat er zoveel dodelijke slachtoffers vallen is erg, maar 20 dodelijke slachtoffers op 1135 besmettingen is niet alarmerend. We moeten waken voor apocalyptische praatjes, cowboyverhalen en de hysterie rond het hamsteren. We praten onszelf onnodig veel angsten aan. Angst en verdeeldheid zijn een voedingsbodem voor mensen en organisaties met verkeerde bedoelingen. En dat gaat het niet om mensen die voorafgaand aan de uitbraak van het virus nog even snel mondkapjes en handgel hebben ingeslagen, en die nu op het internet tegen woekerprijzen verkopen. Het gaat zelfs niet over die gek in het Witte Huis, die een Duits bedrijf wil opkopen om zo de eerste te zijn die zijn bevolking een vaccin kan toedienen. Immers moet de man straks wel herkozen worden. Hoe sneller het virus uit de VS weg is, hoe beter de economie draait en hoe groter de kans is dat Trump wordt herkozen. Bovendien heeft Trump de uitbraak van het coronavirus altijd afgedaan als een opzetje van de Democraten om hem van een nieuwe verkiezingsoverwinning te houden. Nu Trump kleur heeft moeten bekennen zal hij alles in het werk zetten om het Duitse bedrijf onder druk te zetten om het vaccin exclusief voor Amerika en de Amerikanen te produceren. Eerst zij, dan de rest van de wereld. Het is goed mogelijk dat Trump gaat besluiten dat alle medicijnen die Amerikaanse bedrijven ontwikkelen, die nodig zijn om het virus het land uit te krijgen, het land niet mogen verlaten voordat alle Amerikanen zijn genezen. Een heel aparte benadering van de America First-politiek. Op een eerlijke manier kan Trump die verkiezingen immers toch niet winnen.

Het gaat hierbij over de World Health Organization, de WHO, onderdeel van de Verenigde Naties. Niet geheel toevallig wordt in april het meerjaarlijkse budget voor deze organisatie vastgesteld en toevallig nét daarvoor breekt een coronavirus los. Op ‘advies’ van de WHO worden alle grote evenementen afgelast; de Premier League, de Champions Leage, de NBA (basketball competitie) en zelfs het Europees Kampioenschap voetbal moeten eraan geloven. Alle maatregelen die nu door overheden zijn genomen lopen tot april. Alsof een virusinfectie van deze omvang dan in één klap voorbij is. En die klap gaat ook komen. Nadat de vergadering van de WHO is afgelopen zal een paar dagen later een persconferentie worden gehouden, waarbij zal worden aangekondigd dat ‘het virus onder controle is’.

Eind april heeft niemand het nog over het coronavirus

Lees ook: De berichtgeving rond het coronavirus is gevaarlijker dan het virus zelf 

 

donderdag 12 maart 2020

De berichtgeving rond het coronavirus is gevaarlijker dan het virus zelf

Nederland is in de ban van het coronavirus. Bij het schrijven van dit essay zijn er 327 gevallen alleen al in Noord Brabant, het centrum van het coronavirus in Nederland. Begonnen in Tilburg, waar een inwoner uit het naburige Loon op Zand werd opgenomen met dezelfde ziekteverschijnselen als het coronavirus. Het virus dat begon in de stad Wuhan in China, waar binnen zeer korte tijd duizenden mensen besmet raakten en waar tot nu toe 2.700 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Nu is er bijna geen land ter wereld meer dan geen inwoners heeft die corona onder de leden hebben. Sinds de uitbraak in Tilburg gaat het in de media nergens anders meer over. Zelfs de Democratische voorverkiezingen voor wie het straks gaat opnemen tegen Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november van dit jaar zijn verdrongen door de onophoudelijke berichtenstroom over het coronavirus.

In die overkill aan berichten weten de media eigenlijk geen maat meer te houden. De kranten staan vol van de meest apocalyptische verhalen over de prijzen van mondkapjes die de hemel is ingeschoten, tot mensen die elkaar letterlijk de tent uit vechten voor dat laatste rolletje WC papier. Op sociale media gaat het gerucht dat – nu de mondkapjes voor E 60 per stuk de deur uit gaan (vóór de Corona hype kostten mondkapjes bij de bouwmarkt E 3,95 per drie stuks verpakt) – je ook goed mondkapjes kunt maken van WC papier. Dat is immers hetzelfde materiaal, zo staat op diverse sociale media te lezen. En dus is het hamsteren geblazen.

Saillant detail is alleen dat het hamsteren in Nederland maar niet wil lukken. In Nederland tref je geen taferelen aan zoals in Australië, waar mensen elkaar letterlijk de tent uit vechten of zoals in de VS, waar mensen hele winkelwagens vol hamsteren. In Nederland geen rijen mensen voor de deur van de supermarkt, zoals in Italië. In Nederland geen lege schappen in de supermarkt, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Geen ziekenhuizen vol stervende mensen. Geen straten bezaaid met dode lichamen. Geen schreeuwende mensen, die radeloos regeringsgebouwen kapot slaan, auto’s of bussen in de hens steken of elkaar naar de keel vliegen. Geen burgeroorlog in Nederland, waar de sensatiezoekende media misschien wel op hadden gehoopt. Want de berichtgeving gaat bijna niet meet over de feiten, maar over zaken die (hadden) kunnen gebeuren nu het coronavirus in Nederland is geland. De kop van De Telegraaf “CORONA IS HIER” deed een zucht van verlichting uitspreken: Eindelijk doen wij ook mee in de wereld. Tot die tijd waren de media bijna verbijsterd dan er in Nederland nog geen uitbraak was geconstateerd.

Maar sinds die uitbraak volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Er wordt gesproken over Noord Brabant, waar in Nederland veruit de meeste besmettingen zijn geconstateerd, helemaal op slot te gooien. Je kunt dan zonder toestemming de provincie niet meer in of uit, zoals nu ook in Italië aan de hand is. Inmiddels zijn alle scholen, universiteiten en andere openbare gebouwen gesloten en heeft de regering zich mee laten sleuren in de heisa, door aan te kondigen dan het geven van een hand niet meer is toegestaan en dat iedereen zijn handen moet ontsmetten. Bijna ieder bedrijf of instelling heeft een officieel corona protocol ingesteld, wat erop neer komt dat je na het toiletbezoek en na de etenspauze je handen moet wassen. Ook hangen bij veel bedrijven overal pompjes met alchohol aan de muur, zodat het personeel zijn of haar handen kan ontsmetten. Wie zich niet goed voelt moet direct naar huis; ook al is er geen sprake van ook maar enig verschijnsel dat zou kunnen duiden op het coronavirus onder de leden. Wie thuis kan werken moet van de regering thuis werken. Op sociale media circuleren beelden van de Duitse bondskanselier Merken die roept dat 50% – 60% van alle Duisters (88 miljoen inwoners) besmet kan rijken en wellicht ook kan sterven. In Italié zou inmiddels al 10% van de bevoling zijn besmet en op sterven liggen.

Eigenlijk is er in Nederland niemand meer die de uitbraak van het coronavirus in perspectief plaatst of wil plaatsen. Een stad als Wuhan kent 10 miljoen inwoners; 10.000 daarvan zijn besmet en 2.700 dáár weer van zijn overleden. Een stad als Tilburg kent 200.000 inwoners; slechts één daarvan heeft het virus onder de leden. De influenzabacterie in 2019 eiste wereldwijd 400.000 besmettingen en 2.700 dodelijke slachtoffers. De uitbraak van het reguliere griepvirus kent tussen pak ‘m beet november en februari eist ieder jaar zo’n 500.000 dodelijke slachtoffers. In Brabant zijn er 273 besmettingen geconstateerd en 2 dodelijkde slachtoffers. Noord Brabant heeft circa 4,8 miljoen inwoners. Ondertussen creëeren de media met de overtrokken berichtgeving rond het corona virus  een gevaarlijk soort massahysterie. Op zoek naar een apocalyptisch scenario met berichten die één op één uit een Hollywoodfilm zouden kunnen zijn overgenomen. Nederland – nee, misschien wel de hele wereld is zichzelf volledig aan het voorbij lopen.

En waarom? Wie verdient hieraan? Wie heeft er belang bij die massahysterie? Wie kan het wel gebruiken dat de aandacht even wordt afgeleid van mensonterende omstandigheden aan de buitengrenzen van de EU, klimaatverandering, een gek in het Witte Huis of de steeds zich stapelende blunders rond de Brexit? Wie verdient er klauwen met geld aan mensen die elkaar gek maken om niks? Wie grijpt de macht nu de aandacht even is afgeleid? Is het Trump, die leugen op leugen stapelt; of zijn het de Russen, die eerder een succesvolle poging deden om een incapabele gek het Witte Huis in te helpen? Is dit opnieuw een afleidingsmanoeuvre, of speelt er meer? De New York Times berichtte immers eerder dat naast de Russen, tijdens deze editie ook de Chinezen en Saoedi’s zich actief met de strijd om het Witte Huis willen bemoeien. Het bericht werd ondersteund door de baas van de FBI, die tijdens een hoorzitting begin vorig jaar al zie dat meerdere landen zich in de strijd willen gaan mengen. Is het een sluw spelletje van de World Health Organisation, onderdeel van de Verenigde Naties, die zijn budget voor de komende jaren veilig wil stellen? Immers vindt er in april een vergadering plaats waarin belangrijke beslissingen zouden worden genomen rondom het voortbestaan van de WHO.

Wat het is, zullen we pas over een paar maanden, misschien een paar jaar weten. Maar dan is het waarschijnlijk al te laat.

Bijkomend voordeel is dan wel weer dat de files op de snelwegen direct zijn opgelost. Misschien moeten we ook wat meer gaan thuiswerken als de hype rond het coronavirus is afgenomen.
Positief verschijnsel is ook weer dat het coronavirus wereldwijd de aandelenbeurzen naar beneden drukt. De Amsterdamse AEX Index verloor in iets minder dan een maand tijd 120 punten, of wel bijna een derde van zijn waarde. Slechte aandelenbeurzen luidden meestal een recessie in, wat slechts nieuws is voor de huidige president van de Verenigde Staten. Een goed presterende economie is vrijwel altijd een garantie voor een president om zijn herverkiezing veilig te stellen. De Democraten kregen de president het Witte Huis niet uit met het Rusland-onderzoek, het Mueller rapport en ook niet met het Oekraïne schandaal en de daaraan gekoppelde afzettingsprocedure. Een virus kijkt niet naar politiek, hoorde ik een CNN commentator smalend zeggen. Een virus is A-politiek.

Lees ook
Eind april heeft niemand het nog over het coronavirus