Pagina's

zondag 31 december 2023

(Extreem)rechts gaat de problemen pas zien als ze er niets meer aan kunnen doen

Op de laatste dag van 2023 ziet het beeld er voor 2024 gitzwart uit. Er hangen doemscenario’s in de lucht waarvan de bevolking zich nog onvoldoende bewust is. Met 2024 zou in de geschiedenis wel eens een donkere periode kunnen gaan worden.

In 2024 gaat meer dan de helft van de wereldbevolking naar de stembus en de kans is behoorlijk aanwezig dat die wereldbevolking gaat vallen voor de charmes van (extreem)rechtse nationalistische en autoritaire regimes die overlopen van de buitenlanderhaat en haat tegen het wokisme. Regimes die zeggen de boze burger te vertegenwoordigen maar alles wat ze vertegenwoordigen is het woord van het Kremlin en hun eigen portemonnee. Regimes die zullen gaan tornen aan grondrechten van diezelfde burger en die zeker niet staan te springen om de Oekraïense bevolking te blijven steunen.

Extreemrechts maakt de bevolking gek met enorme buitenlanderhaat, nationalistische ideeën en stelt de bevolking een wereld voor die nooit heeft bestaan, niet bestaat en nooit zal bestaan. Het is volgens extreemrechts juist links die vooruitgang tegenhoudt, maar in werkelijkheid wil juist extreemrechts de klok tientallen jaren tot zelfs meer dan een eeuw terugdraaien. Gedreven door haat naar andersdenkenden wandelt de extreemrechtse kiezer als blind achter de Rattenvanger van Hamelen aan. De (extreem)rechtse kiezer verlangt naar een autoritair en dictatoriaal geleid regime zonder dat ze beseft wat zo’n regime inhoudt. Het ergste is dat gevestigde partijen en dito politici in deze retoriek meegaan uit angst kiezers te verliezen aan extreemrechts. Door hierin mee te gaan proberen ze extreemrechts in te kapselen en hopen daarmee het gevaar ongedaan te maken. Maar zij zullen zich te laat beseffen dat deze methode al eerder is geprobeerd en niet werkt.

Wokisme is een scheldwoord geworden voor iedereen die het extreemrechtse nationalistische gedachtengoed niet aanhangt. Voor iedereen die wil dat iedereen in de maatschappij kan meedoen, ongeacht ras, geslacht of huiskleur. Voor iedereen die waarschuwt voor klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande (langzame) ondergang van de wereld omdat de fossiele industrie geen halt wil worden toegeroepen. Extreemrechts weigert aan te nemen dat mensen anders zijn dan zij. Dat er mensen zijn die anders voelen dan zij, en dat ziet (extreem)rechts als een enorme bedreiging. Maar het gevaar komt niet van het wokisme, maar uit eigen (extreem)rechtse gelederen. Misschien is wokisme gewoon de realiteit van alledag waar ook (extreem)rechts zich uiteindelijk bij moet neerleggen.

Veel extreemrechtse partijen in Europa zijn zeer op de hand van het Kremlin, worden door het Kremlin gefinancierd en spreken het Kremlin woordelijk na. De Oekraïne zullen in 2024 worden overlopen door Rusland. De Russen beschikken over een schijnbaar onuitputtelijk wapenarsenaal en vele malen meer manschappen. Het Oekraïense leger heeft niet zozeer behoefte aan nieuwe wapens, maar aan munitie om die wapens te gebruiken. In het Westen, waar de munitie vandaan moet komen, is er steeds meer weerstand tegen hulp aan de Oekraïne omdat in 2024 steeds meer landen door Rusland gesteunde regimes aan de macht gaan komen.

De inktzwarte periode waar de wereld in het algemeen en Nederland in het bijzonder doorheen moet is in 2024 begonnen. Het is het begin van het tijdperk waarin de bevolking zich gaat realiseren dat het door henzelf verkozen autoritaire regime helemaal niet aan hun kant staat, maar aan de kant van een klein groepje superrijken. Het probleem met (extreem)rechts is alleen dat ze het pas gaan zien als ze er niets meer aan kunnen doen.

Wanneer de (extreem)rechtse kiezer zich realiseert dat de Rattenvanger van Hamelen kwade bedoelingen heeft dan is het te laat. Het kwaad is dan al geschied.

Fijn 2024 gewenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten