Deze week maakte DPG bekent RTL Nederland te willen kopen voor 1,1 miljard euro. De Belgen kapen daarmee RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, BuienRadar en Videoland weg voor de neus van John de Mol’s Talpa, dat al langer achter RTL Nederland aan zat. Maar eerder dit jaar gaf de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geen toestemming voor de overname omdat de zenders van Talpa (SBS6, Veronica, Radio 538, Radio 10 Gold) en die van RTL Nederland een te grote machtispositie op de Nederlandse advertentiemarkt zou krijgen. De Belgen hebben in Nederland nog geen televisiezenders in hun bezit, maar beschikken inmiddels wel aan een keur aan radiozenders. Maar RTL Nederland bezit geen radiozenders.
Het waren de Belgen zelf die bij de NMa protesteerden tegen de overname van RTL door Talpa; iets wat destijds een ‘fusie’ heette. Dus de wraak van John de Mol zal zoet zijn. Zijn mogelijke volgende doel: de NPO.
De kans is namelijk vrij groot dat Nederland voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een extreemrechts kabinet krijgt. De grote winnaar van de afgelopen verkiezingen, de PVV, heeft niet echt een liefdesrelatie met de NPO en pleit daarom al jaren voor het opheffen van de NPO. PVV-kopie FvD wil de NPO zelfs ‘saneren’, wat inhoudt dat de NPO alleen nog maar de mening van FvD mag laten zien. Iets waar ze in dictaturen als Rusland en China erg mee bekend zijn. Ook die andere winnaars van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen BBB en NSC hebben niet echt een liefdesrelatie met de NPO, die in hun ogen veel te links is en een niet rechts genoeg beeld uitstraalt.
Daarbij komt dar zowel BBB als PVV hun kiezers allerlei douceurtjes hebben beloofd en de staatsschatkist nagenoeg leeg is door alle douceurtjes die VVD en D66 aan de superrijken (waaronder John de Mol) hebben uitgedeeld. Om aan geld te komen moeten bezittingen worden verkocht. Iets wat de VVD graag ziet gebeuren. De oplossing: verkoop aan John de Mol.
De Mol beschikt over een dikke zak met enorm veel geld. Bovendien heeft De Mol al met zijn huidige zenderaanbod laten zien dat hij een (extreem)rechts geluid kan laten horen. De Mol kocht het extreemrechtse trio Derksen, Genee en Van der Gijp voor enorm veel geld weg bij RTL en De Mol heeft extreemrechtse opiniemakers als Gerard Joling en Angela de Jong in zijn achterzak zitten. Stuk voor stuk miljonairs die worden gefinancierd door een miljardair.
Of het verstandig is alle eieren in één mandje (of, in dit geval twee mandjes) te leggen is punt van discussie. Feit is dat na de overname van NPO door Talpa er feitelijk maar twee grote spelers (Talpa en DPG) zijn in het Nederlandse medialandschap en die hebben allebei een (extreem)rechtse mening.
Toen BNNVARA zich deze zomer terugtrok uit het dagelijkse praatprogramma Op1 vroegen verschillende commentatoren zich af of de NPO niet teveel het rechtse geluid liet horen. Het resultaat mag bekend zijn: op 22 november jongstleden won (extreem)rechts de verkiezingen met overmacht.
Daar zal niet veel verandering in komen wanneer John de Mol het Mediapark overneemt van de belasting ontduikende Prins van Oranje en de NPO van de Nederlandse regering. Maar daar zullen PVV, BBB, NSC en VVD geen boodschap aan hebben. Hun volgende stap in het verder afbreken van de democratie is weer een stap dichterbij gekomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten