Pagina's

maandag 18 december 2023

Over niet al te lange tijd zal Nederland smeken om premier Frans Timmermans

Persoonlijk denkt de schrijver van dit stukje niet dat alle problemen waar Nederland momenteel mee kampt worden opgelost wanneer alle moslims en niet-blanke mensen de grens over worden gesmeten, en alle wolven afgeschoten. Wanneer het land helemaal wordt volgebouwd met kerncentrales en er weer wordt begonnen met het oppompen van gas uit Groningen wordt de energie niet gratis. Klimaatverandering verdwijnt niet wanneer we een kilometers lang en hoog hek om Nederland bouwen. Maar wanneer extreemrechts anders meent dan moeten we extreemrechts misschien een kans geven dat te bewijzen.

Wij – als linkse mensen – kunnen heel lang opboksen tegen de komst van een extreemrechts kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB. We kunnen van de daken schreeuwen dat een extreemrechts kabinet de democratie wil afbreken en alleen maar voor een kleine groep mensen het leven beter wil maken. We kunnen wijzen naar de verschrikkingen die in Rusland, Turkije en Hongarije plaatsvinden waar autocraten democratisch aan de macht zijn gekomen en zo gauw ze aan de macht kwamen de democratie stukje bij beetje begonnen af te breken. We kunnen klagen over de NPO die zich zorgen maakt over haar eigen voortbestaan omdat extreemrechts van de NPO af wil, terwijl diezelfde NPO datzelfde extreemrechts in Nederland salonfähig heeft gemaakt. We kunnen eindeloos stukken schrijven op het internet en in de krant, en discussies voeren met collega’s op kantoor en op fora op het internet.

Maar de Nederlandse kiezer heeft 22 november jongst lede anders besloten. Misschien moeten we die Nederlandse kiezer ook maar hun ongelijk laten aantonen. Anders blijft die Nederlandse kiezer verlangen naar een extreemrechts kabinet, die heeft beloofd Nederland terug te brengen naar een tijdperk die nooit heeft bestaan, niet bestaat en nooit zal bestaan. Daar kunnen wij als linkse mensen steeds op blijven hameren maar dat haalt (vooralsnog) niets uit. Dit is dan ook precies het probleem van links: De boodschap komt niet over. De boodschap komt niet aan.

Zoals mijn oude opa (geboren 1901, overleden 1995) in dit soort situaties altijd zei:”Wie niet horen wil, moet voelen”. Extreemrechts zal vanzelf vallen over haar eigen ambities of theorieën die niet in de praktijk kunnen worden gebracht, simpelweg omdat het gewoon niet gaat. Extreemrechts in Spanje, Portugal, Denemarken, Polen en het Verenigd Koninkrijk kwam daar al achter en is inmiddels weggestemd. In het VK lopen de Conservatieven, die zich door de extreemrechtse UKIP hebben laten verleiden tot keiharde extreemrechtse maatregelen zoals een Brexit en een Rwanda deal, hopeloos achter in de peilingen op Labour – het linkse broertje van de PvdA. Dan gaat het om tientallen procenten en de verkiezingen in het VK zijn over negen maanden.

NSC en VVD zullen al snel erg veel moeite hebben met de personele problemen bij de PVV – waar Geert Wilders alleenheerser is en nul tegenspraak duldt – en/of met Geert Wilders zelf, wat een ongeleid projectiel is en precies doet waar hij zelf zin in heeft, op het moment dat hij er zin in heeft. Wilders laat zich niet binden aan coalitieafspraken. Die gaat tekeer als een olifant in een porseleinkast op momenten dat de rest net even niet goed uitkomt. NSC en VVD zullen hierdoor veelvuldig in verlegenheid worden gebracht en dat zal hun imago flinke schade toebrengen. Daarbij komt dat de VVD zelf ook niet een heel betrouwbare partner is; de liberalen varen blind op peilingen. Wanneer die sterren weer goed staan voor de liberalen dan zullen zij niet schromen de stekker uit de samenwerking met NSC, PVV en BBB te trekken. 

Laat extreemrechts maar regeren. Laat ze hun gang gaan. Laat ze maar tegen de verschillende problemen aanlopen en er een diplomatieke oplossing voor vinden. Wanneer ze dat niet lukt dan zal de extreemrechtse combinatie NSC/VVD/BBB/PVV vanzelf sneuvelen en kan GroenLinks PvdA fluitend naar de eindoverwinning wandelen.

Over niet al te lange tijd zal Nederland smeken om premier Frans Timmermans:”Alsjeblieft Frans, vergeef ons onze zonden en verlos ons van het extreemrechtse kwaad!”. Bitte, bitte, bitte..!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten