Pagina's

donderdag 13 mei 2010

Het Billenhof

Tussen alle geweld van door elkaar heen kakelende hoogleraren en journalisten over de mogelijke oorzaak van de vliegramp in Tripoli, is er een baken van rust. Waar radioverslaggevers en andere media druk op zoek zijn naar de schuldvraag en iedere idioot die ook maar iets van vliegtuigen en luchtvaart afweet, een microfoon onder zijn neus duwen, zit een man eenzaam en alleen in zijn kamertje in een Haagse kazerne te piekeren over zijn toekomst. Nederland telt in minder dan 24 uur tijd meer dan 16 miljoen hoogleraren lucht- en ruimtevaarttechniek. En dat allemaal erop gericht wie er straks de nabestaanden moet gaan betalen. Maar dat kan Jack de Vrfies allemaal weinig schelen. De geestelijk vader van het CDA… de strateeg… de man die altijd nadacht over elke stap die zijn partij moest nemen en de uitwerkingen van die stap tot in de detail vooraf kon voorspellen en daardoor het CDA naar grote hoogtes leidde… de man die Wouter Bos uitmaakte voor draaikont en dat heel Nederland dat vervolgens liet overnemen… de man die de PvdA keer op keer op de knieën kreeg… Die man is nu slachtoffer van zijn eigen falen. Waar al jaren bekend is dat piloten seks hebben met stewardessen, dokters met verpleegsters en directeuren met secretaresses, doen ministers en staatssecretarissen het ook met hun ondergeschikten. Jack de Vries toverde deze week het Binnenhof om in het Billenhof.

Voor het eerst lijkt een ‘buitenvrouw’ (in Suriname en op de Antillen betekent ‘buitenvrouw’ liefkozend dat je een buitenechtelijke affaire hebt) ook in Nederland mee te gaan spelen in de verkiezingen. Tot nu toe liet het de Nederlanders koud wie het met wie deed en waarom. Als het maar een goed politicus was, dan liet het privé leven de kiezer koud. De PvdA spant tot nu toe de kroon met buitenechtelijke affaires: Paul de Pla (gemeenteraadslid in Nijmegen) en Rob Oudkerk (gemeenteraadslid Amsterdam) spannen de kroon. Jack de Vries is de eerste op het Binnenhof. De Christenen van het CDA, die het gezin als hoeksteen van de samenleving heeft, hebben zich inmiddels bij de sociaaldemocraten aangesloten. Opvallend is des te meer, dat niemand op het Binnenhof echt gebruik maakt van deze affaire. Er is geen enkele politieke partij die – zoals gehoopt door de sensatiemedia – deze Billenhof-affaire gaat gebruiken als zwakte van het CDA. Immers is het vrijwel zeker dat het CDA een nederlaag gaat behalen tijdens de komende Kamerverkiezingen op 9 juni. Mensen die werkzaam zijn op het Binnenhof, zijn ó zo bang dat zij na Jack de Vries de volgende zijn die onder de loep worden genomen. Want politici op het Binnenhof komen in contact met veel mensen uit allerlei lagen van de samenleving en dus kunnen er nog meer binnenvrouwen en buitenvrouwen rond lopen op of rond het Binnenhof. Politici zijn af en toe ook net mensen. Bekend is dat Jan Peter Balkenende (ook CDA) op deze manier aan ‘zijn’ Bianca is gekomen. Maar Balkenende was destijds vrijgezel, dus dat telt niet. Maar van links tot rechts houden alle partijen nu hun tanden stijf op elkaar. Waarschijnlijk omdat alle partijen van links tot rechts boter op hun hoofd hebben en omdat politici van links tot rechts van elkaar weten wie een ‘binnenvrouw’ (de vrouw waarmee je als man daadwerkelijk bent getrouwd) en wie een buitenvrouw heeft.

De zwevende kiezer kan de affaire niet echt bekoren. De storm waait (tot ongenoegen van de eeuwig naar sensatie zoekende Nederlandse media) over en iedereen gaat over tot de orde van de dag, alsof er niets is gebeurd. Anders dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk of Italië (waar de 75-jarige president het bed deelt met een inmiddels 18-jarig (naar tijdens de ‘eerste keer’ 17-jarig) meisje), boeit het de nuchtere Hollandse kiezer het niet wie het met wie doet op het Binnenhof. Zolang het land maar wordt geregeerd. Een buitenechtelijke affaire of een paar foto’s op je PC van een paar naakte dames is voor de Nederlandse kiezer nog geen diskwalificatie als politicus. Een eeuwige sollicitatieronde des te meer.

De CDA-kiezer kan deze Billenhof-affaire inmiddels niet zoveel (meer) schelen. De CDA-kiezer – die waarschijnlijk ook boter op z’n hoofd heeft – keert zijn partij niet de rug toe vanwege een overspelige staatssecretaris. Niet omdat een man in zijn menopauze het er nog één keer even van wil nemen, zoals dat ook lang geleden in zijn tienerjaren gebeurde. De CDA-kiezer loopt over van het CDA naar de PVV en door naar de VVD omdat Jan Peter Balkenende zich de afgelopen jaren niet echt als een krachtig leider heeft getoond. Omdat Balkenende liever internationale topconferenties afging, dan in Nederland het ontslagrecht te verdedigen en de eeuwige ruzie tussen PvdA enerzijds en Maxime Verhagen, Piet Hein Donner en Jack de Vries anderszijds te sussen. De CDA-kiezer moet niets meer van het CDA hebben, omdat Balkenende leiding gaf aan 5 kabinetten in 8 jaar tijd. Dat is een beetje veel van het goede. Dáárom keert de CDA-kiezer het CDA de rug toe. Niet vanwege een man, die denkt met zijn penis en voor wie een romantisch uitje niet een etentje bij kaarslicht is, maar een verblijf op een tentenkamp in Uruzgan. Jack de Vries moet hebben gedacht dat als het CDA verder kansloos is in deze bikkelharde verkiezingsstrijd tussen PvdA en VVD, zit er voor mij niets anders op dan weer dat jochie te worden dat hij ooit was.

Jack de Vries is net als veel andere mannen van zijn leeftijd: nog even de wilde Jack van weleer uithangen alvorens je de leeftijd van vijftig bereikt en dan moet gaan denken over een leven na je werkzame leven. Jack wilde nog even met een Harley-Davidson over Route 66 rijden; nog even met een paar vrienden de kroeg in en dronken worden. Achter de vrouwen aan. Net als vroeger. Hij wilde nog even naar nachtclubs en genieten van naaktfoto’s. Hij wilde nog een keer echt genieten van zijn leven. Nog even zijn mannelijkheid voelen. De oermens in Jack kwam naar boven. En waar PVV-leider Wilders de pers te links vindt, is de pers in werkelijkheid teveel op sensatie gericht. Als zelfs de serieus geachte kranten en nieuwsrubrieken de buitenechtelijke affaire van held Jack de Vries onder de loep nemen, kun je niet meer spreken van nieuwsgierigheid, maar van sensatiezucht. Jack de Vries is gewoon een held. Waar andere mannen van zijn leeftijd alleen maar stilletjes kunnen dromen van affaires met mooie vrouwen en rondrijden op hun Harley-Davidson, doet Jack het gewoon. Waar andere mannen van zijn leeftijd lief naar moeder te vrouw kijken en als een schoothondje opzitten en pootjes geven, gaat Jack nog één keer van bil. Andere mannen van zijn leeftijd hebben een grote mond tegen hun vrienden in de kroeg of na het voetballen in de kantine onder een biertje. Daar praten ze over wilde nachten met de prachtigste vrouwen. Jack praat niet. Jack sluit zich aan hij die andere Don Juan uit de polder: Jan Mulder. Jack neemt het er gewoon nog even van. Jack doet gewoon. Jack is alleen al daarom mijn held!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten