Vandaag kwam eredivisieclub Willem II met het angstaanjagende verhaal naar buiten dat ze op het randje van faillissement staat. Na FC Haarlem en BV Veendam zou de Tilburgse vereniging de derde voetbalclub op rij en de eerste eredivisieclub zijn die er in nog geen 4 maanden tijd het loodje legt. De Tilburgse voetbalclub vraagt wederom een bijdrage aan de gemeente. De 200.000 inwoners van de Brabantse textielstad wordt gevraagd 4,8 miljoen euro op tafel te leggen (ofwel E 24,00 per Tilburger, ongeacht leeftijd, geslacht of voetbalfan of niet), anders is het einde nabij. Er is zelfs een heuse crisismanager (een zekere Paul Buttelier) aangesteld die de gemeente ertoe moet bewegen het geld op tafel te leggen. Eerder dit voetbalseizoen steunde de Tilburgse gemeenschap de club al met 400.000 euro, ofwel E 2,00 per inwoner. Nu gaat het om een bedrag dat 12x zo groot is.
Maar het zou goed zijn als de Tilburgse bevolking nu eens in opstand zou komen en een halt toe roept aan het smijten van gemeenschapsgeld in een bodemloze put als een voetbalclub. De Tilburgse gemeenteraad zal het niet met me eens zijn, maar een noodlijdende eredivisieclub is geen goede reclame voor je stad. Een stad zonder eredivisieclub kan ook gewoon stad zijn. En je moet je als stad ook afvragen of je in deze tijd van bezuinigingen niet eens een halt moet zetten op het pretpakket en dat belastinggeld wat de inwoners van je stad jaarlijks op hoesten, nou eens te besteden aan zaken waar iedereen wat aan heeft. Voetbalgoeroe Johan Derksen, die denkt dat hij overal verstand van heeft, gaf vorig jaar in een videocolumn zijn ongezouten mening; hij vond onomwonden dat de overheden moreel verplicht waren de lokale voetbalclub te steunen. Volgens hem krijgen theaters, schouwburgen en musea in Nederland ook subsidie. Bovendien, zo meende Derksen, houdt het openhouden van het lokale stadion de jeugd van de straat. Zij gaan dan geen rellen schoppen in de binnenstad, maar blijven keurig in het stadion.
Nou, meneer Derksen, dat kan dan wel zo zijn, maar als je de uitgaven onder de loep neemt die de gemeentelijke overheden de afgelopen 10 jaar hebben gestoken in hun lokale voetbalclub, dan zie je dat de gemeentekas 400 miljoen euro heeft bijgedragen aan betaald voetbalorganisaties in de Eredivisie, waarvan in alle redelijkheid mag worden verwacht dat die zichzelf overeind houden. Deel je dit bedrag door 10, dan hou je 40 miljoen euro per jaar over, dat de gemeentes jaarlijs bijdragen aan de clubkas van hun eredivisieclub. Dat is EUR 2,50 per Nederlander per jaar, ongeacht leeftijd, geslacht, werkloos of niet… of de Nederlander nou voetbalminnend is, of niet. Er is geen museum, schouwburg of theater ter wereld die jaarlijks 40 miljoen euro aan belastinggeld op de balans kan bijschrijven. Bovendien; een schouwburg krijgt geen geld als er geen toneelstukken plaatsvinden. Een voetbalclub krijgt wel geld; ook al wordt er in het stadion niet gespeeld. En bij de zojuist genoemde bedragen zit bijvoorbeeld geen politie-inzet tijdens en rond de wedstrijd. De speelsteden zijn gezwicht voor het zwakke argument van de voetbalbedrijven, die het helemaal niet zagen zitten om zelf te betalen voor politie-inzet tijdens en rond de wedstrijden. Politie-inzet is een kostenpost die kan oplopen tot enkele tonnen per wedstrijd. En dat kan de lokale gemeenschap ook nog eens gaan ophoesten. Het zwakke argument van de betaald voetbalclubs was dat de kaartjes duurder zouden worden, als de clubs zelf zouden moeten gaan betalen voor de politie-inzet. Wat maakt dat uit? Op elke luchthaven ter wereld betaal je je scheel aan veiligheidstoeslagen, en dan moet de lokale gemeenschap maar krom gaan liggen voor de inzet van politie om een handje vol idiote supporters in toom te houden. Terwijl je dit met een algemeen drankverbod, zoals burgemeester Aboutaleb van Rotterdam tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord – Ajax deed, ook kan bereiken. Een prima actie van Aboutaleb. Maar nog steeds betaalde Rotterdam de politie-inzet zelf.
Volgens de videoboodschap van Derksen blijven raddraaiers dus in het stadion en komen ze niet in de binnenstad. En dus moet de hele gemeenschap E 2,50 aan de lokale voetbalclub betalen om raddraaiers uit de binnenstad te houden. En daar komt, als de gemeente Tilburg besluit de 5 miljoen euro van Willem II op zich te nemen, voor de Tilburgers nog eens E 24,00 bij. Maar, meneer Derksen, kijkt u eens naar hoe lang een wedstrijd duurt: Een half uur vóór aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn + de eerste helft van 45 minuten + pauze 15 minuten + tweede helft 45 minuten + 5 minuten extra speeltijd + een half uur na de wedstrijd om het stadion te verlaten = 170 minuten per wedstrijd, per week. Er wordt een uit- en een thuiswedstrijd gespeeld, dus dat is 170 minuten, gedeeld door 2 is 85 minuten per week, dat raddraaiers geen boshokje vernielen of amok maken in de (in dit geval) Tilburgse binnenstad. Meneer Derksen: zijn bezoekers van theaters, schouwburgen en musea zulke raddraaiers dat de lokale gemeenschap er E 26,50 per persoon, per jaar (ongeacht ras, geslacht en leeftijd) voor over heeft om ze 85 minuten per week in een hok te duwen, opdat ze maar rustig maar blijven? En denkt u echt dat 85 minuten per week het verschil maakt? Er blijven nog ruim 6.600 minuten per week over om wel rommel te trappen (60 minuten per uur * (24 uur per dag -/- 8 uur slapen) = 960 minuten per dag * 7 dagen per week = 6720 minuten en daarvan moeten dus nog 85 minuten worden afgetrokken = 6635 minuten).
Meneer Derksen, als u zegt dat musea, theaters en schouwburgen ook zwaar worden gesubsidieerd, dan heb ik nog een mooi rekensommetje voor u. Als we er vanuit gaan dat de Nederlandse gemeenschap jaarlijks 40 miljoen euro ophoest, om overbetaalde en zeer matig spelende voetballers aan het werk te houden (zeg maar: veredelde Melkert-banen), moet u eens kijken wat het kost, om die overbetaalde tweederangs voetballers wekelijks over het veld te zien hollen: Als er 24 wedstrijden per jaar in een stadion worden gespeeld (17 competitiewedstrijden thuis + een aantal bekerwedstrijden), dan zit het stadion per jaar (25 maal 170 minuten) 4.250 minuten vol. Dan delen we die 40 miljoen die we als belastingbetaler jaarlijks in de eredivisie stoppen, door het aantal gespeelde minuten van 4.250 en dan kost een minuutje voetbal kijken de belastingbetaler E 9411,77. Hier zitten de kosten van politie-inzet en de E 20 miljoen per jaar die staatsomroep NOS jaarlijks ophoest voor de uitzendrechten op radio en TV nog niet eens bij. Een onvoorstelbaar hoog bedrag, vind u niet?
Mijn punt is helder: de Nederlandse eredivisie moet verschoond worden van clubs die een financieel wanbeleid voeren. De KNVB kan niet alle licenties in gaan trekken van alle voetbalorganisaties die een financieel wanbeleid voeren,want dan blijft er geen competitie meer over. Dus laat de KNVB het maar via de natuurlijke weg verlopen. Eerder gingen om deze reden al FC Haarlem en BV Veendam heen; Willem II heeft de twijfelachtige primeur de eerste Eredivisieclub te zijn, die de deuren hoogstwaarschijnlijk moet gaan sluiten. En dat is eigenlijk maar goed ook. Elke commercieel opererende organisatie die een financieel wanbeleid voert, moet daaraan op den duur ten onder gaan en niet beloond worden met belastinggeld. De Tilburgse gemeenschap hoeft geen E 26,50 per jaar aan Willem II te betalen voor een financieel wanbeleid en om wekelijks overbetaalde en matig spelende voetballers over een veld te zien hollen. Als Willem II overeind wordt gehouden met privaat geld, is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Maar de belastingbetaler hoeft niet op te draaien voor een bedrijf, dat verondersteld wordt zichzelf te bedruipen. Zeker niet in een tijd dat diezelfde belastingbetaler mag gaan opdraaien voor de kosten van de kredietcrisis, die is veroorzaakt door een stelletje bankdirecteuren en –managers. Er zal de komende 4 – 7 jaar zwaar worden bezuinigd op allerlei openbare voorzieningen, zoals zorg, onderwijs en tal van andere zaken. Het is simpelweg onverkoopbaar om aan de ene kant de huren met ruim 60% te verhogen, en aan de andere kant een betaald voetbalorganisatie die een financieel wanbeleid voert, met belastinggeld overeind te houden. Het bestuur van Willem II spreekt van een lening die het zou moeten krijgen van de gemeente Tilburg om de 5 miljoen euro schuld te dekken. Maar het is geen lening: het geld komt namelijk nooit meer terug, want volgend jaar klopt Willem II wéér bij de gemeente aan. En het daar daarop wéér en dan wéér. En dan moet het college van Burgemeester en Wethouders van de stad Tilburg zijn rug recht houden en een stok tussen de spaken steken: Genoeg is genoeg. Dat Willem II weer van voren af aan moet beginnen, is eigenlijk maar het beste. En het probleem speelt zich niet alleen af in Tilburg, maar ook in Arnhem, Kerkrade, Breda, Utrecht en vele andere steden. Alleen (nog) niet in Enschedé en Eindhoven. Nog niet. Maar al deze gemeentes zouden zich achter de oren moeten krabben en zich afvragen of ze betaald voetbalclubs moeten blijven steunen. Moet spelers met overheidsgeld meer dan EUR 300.000 per jaar worden betaald, terwijl er aan de andere kant fors wordt bezuinigd op onderwijs, zorg en andere openbare voorzieningen, waar iedereen wel wat aan heeft? Het antwoord is helder: clubs die een financieel wanbeleid voeren, moeten daarvoor niet nog eens beloond worden door de lokale gemeenschap. Ze moeten daardoor juist worden gestraft. En die enige logische straf die je die clubs kunt geven is een faillissement.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten