Pagina's

dinsdag 29 maart 2011

Haalt Hans Hillen Het?

Vandaag is het uur U voor minister van Defensie Hans Hillen. De ultrarechtse Hillen ligt onder vuur vanwege zijn belabberde optreden als leider van Defensie. Eerst kwamen er misstanden bij de Koninklijke Marine in Den Helder aan het licht, waarna Hillen onjuiste informatie gaf (dus feitelijk loog) over de amateuristisch uitgevoerde reddingsactie van een Nederlandse ingenieur in Libië. Terwijl Duitsland, Verenigd Koninkrijk en zelfs Bosnië in het ultieme geheim en met groot succes van Libische bodem haalden, stuurde Nederland een lawaaierige helikopter recht in de armen van dictator en kolonel Khadaffi. Ook bleek de bemanning van de helikopter niet goed geïnformeerd, omdat de militaire inlichtingendienst niet werkte, omdat het zondag was. U zou denken; dit is de inhoud van de eerste de beste hele slechte Amerikaanse lachfilm. Maar het is bittere ernst; de Nederlandse actie mislukte. De bemanning werd gegijzeld, de helikopter in beslag genomen door het leger van Khadaffi (die daarmee nu demonstranten kan neer maaien) en de Nederlandse ingenieur werd door Khadaffi hoogstpersoonlijk het land uitgezet. De oppositie, aangevoerd door PvdA’er Frans Timmermans, wil dat Hillen hiervoor gaat bloeden. Maar of dat gebeurd, is maar de vraag.

Tegelijkertijd slaat het rechtse kamp keihard terug. En hoe! Terwijl de PvdA Hillen onderuit probeert te halen, is ultra-super-mega-extreem rechtse krant De Telegraaf inmiddels ten strijde getrokken tegen VARA-corryfee Matthijs van Nieuwkerk. Van Nieuwkerk is VARA, VARA is links en hoewel de banden met de PvdA begin jaren ’80 van de vorige eeuw al zijn doorgesneden, leeft De Telegraaf blijkbaar nog steeds in het verleden en ziet de VARA en de PvdA nog steeds als één kliek. Vreemd dat De Telegraaf de VVD en de TROS niet als één kliek zit; waarschijnlijk omdat ze beiden gelieerd zijn aan diezelfde Telegraaf en dat kan dan ineens weer wel. Zo ook bij de NCRV en het CDA en de EO met de CU. Komen allemaal uit hetzelfde nest en vertegenwoordigen allemaal een eigen politiek geluid.

Terug naar de dag van vandaag; de linkse Van Nieuwkerk heeft in het programma Holland Sport van de overigens ook veel te linkse VPRO geroepen dat, als voetbalclub ADO Den Haag binnen 5 jaar bij de eerste 5 zou eindigen in Neerlands hoogste voetballiga, de Eredivisie, hij zijn hoofd zou kaalscheren. Hij kon het destijds niet vermoeden dat de Hagenezen deze ambitie vier jaar later zouden waarmaken. De uitspraak is gedaan in 2008 en wat gebeurt er 4 jaar na deze uitspraak: de voetbalclub uit de Hofstad van ruwe bolsters blanke pit eindigt het seizoen waarschijnlijk bij de eerste 5 (er zijn nog 6 wedstrijden te spelen). Niet alleen verdienen de Hagenezen het daarmee een toegangsbewijs voor de Europa League (waar het overigens helemaal niets te zoeken heeft), maar de hoofdprijs voor de Hagenezen is natuurlijk die veel te linkse Van Nieuwkerk, die zich laat scheren. Als het even kan, dan willen de ADO-supporters dat Van Nieuwkerk zich op de middenstip van het ADO-stadion laat kaalscheren. De Telegraaf en de rest van rechts Nederland kon zijn lol niet meer op en duwde de mogelijke kernramp bij de Fukushima-centrale in Japan en het begin van de Derde Wereldoorlog in Libië even naar de achtergrond. De linkse Van Nieuwkerk kaalscheren was immers vele malen leuker nieuws. Een hype werd geboren.

Links scheert rechts; rechts scheert links. Timmermans scheert Hillen; De Telegraaf scheert Van Nieuwkerk. Met alleen het belangrijke verschil dat het haar van Nieuwkerk weer zal aangroeien (maar dan is rechts Nederland al weer uit gelachen) en Van Nieuwkerk zijn woord heeft gehouden. Zeker dat laatste kun je bij de rechtse Hillen niet zeggen. Ondertussen staat de helft van Nederland lijnrecht tegenover de andere helft van Nederland; de zaak Hillen-Van Nieuwkerk onderstreept maar weer eens de forse tegenstellingen in de hedendaagse Nederlandse maatschappij en hoe weinig mensen geneigd zijn, naar elkaar toe te groeien. Dit verwijt gaat zowel voor de linker-, als voor de rechterkant van het politieke spectrum op.

Haalt Hans Hillen Het? Natuurlijk! Hillen zal deze linkse wervelwind wel overleven. De oppositie zal snoeihard zijn over zijn werkzaamheden en zijn falende beleid. Maar dat hoort bij het politieke spel dat wordt gespeeld in Den Haag. Hillen zal gewoon aanblijven als krakkemikkige minister van Defensie; alleen al omdat VVD, PVV en zijn eigen CDA hem niet zullen laten vallen. Diezelfde oppositie moet morgen weer zaken doen met diezelfde Hillen, als het gaat om de missies in Libië (gesteund door PvdA, GroenLinks en D'66) en Kunduz (Afghanistan, gesteund door GroenLinks en D'66). Sterker nog: De kwestie-Hillen zet het Kabinet Rutte-Wilders alleen maar steviger in het zadel; CDA en PVV steunen het binnenlandse beleid, terwijl de oppositie het buitenlandse beleid steunt. De oppositie is onder leiding van de ooit zo grote leider Job Cohen nog steeds niet in geslaagd om een deuk in dit ultra-super-mega-extreem rechtse Kabinet te slaan; de oppositie slaat tot nog toe nog geen deuk in een pakje boter.

Het zou een blamage zijn voor dit Kabinet, als Hillen als eerste minister zou kunnen vertrekken. Niet alleen komt de geloofwaardigheid van dit meest ultra-super-mega-extreem rechtse Kabinet in het geding (wat waarschijnlijk toch wel zal gebeuren, nu het Kabinet zijn beloften over meer Blauw op straat (politie) en meer handen aan het bed (meer verzorgend personeel) niet waar kan maken omdat er geen geld voor is), maar het opent ook de deuren voor vooral de PvdA om terug te vuren. Tijdens de verkiezingscampagnes van het afgelopen jaar, zijn de sociaaldemocraten flink onder vuur genomen. Het is alleen jammer dat de PvdA nu pas terug gaat schieten. De sociaaldemocraten zijn ruimschoots te laat. Dat schieten hadden ze veel eerder moeten doen.

Tegelijkertijd geeft de kwestie-Hillen aan, dat het CDA is zwaar weer verkeert en op sterven-na dood is. Door Donner te overtuigen toch aan te blijven als minister (Donner had voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen aangekondigd te zullen stoppen als minister) en niemand meer dan Hans Hillen op defensie te zetten, laat het CDA maar weer eens zien, dat het een chronisch gebrek heeft aan capabele mensen. Ik heb Gerd Leers als burgemeester van Maastricht altijd erg gewaardeerd; als minister bakt hij er echter helemaal niets van. Leers had ook jarenlang ruzie met zijn eigen partijbestuur, omdat Leers een voorstander is van het legaliseren van drugs en het CDA-bestuur daar niets van wil weten. Staat misschien niet in de Bijbel? Maar de ruzie tussen Leers en het partijbestuur is even naar de achtergrond gedrukt, omdat het CDA capabele mensen ontbeert. Dat er nog altijd geen fractievoorzitter en geen partijleider bij het CDA is, onderschrijft dit verhaal alleen maar. Sinds PvdA-leider Wouter Bos het vertrouwen in het CDA opzegde, omdat Jan Peter Balkenende weinig of geen leiding gaf aan zijn eigen kabinet, is het CDA alleen maar gaan klungelen en de christendemocraten hebben niet voor niets al vier verkiezingen op een rij verloren. Alle zetels die het CDA heeft verloren, zijn inmiddels overgegaan naar de PVV en het CDA heeft nog altijd geen oplossing gevonden, om die zetels terug te halen. Schoppen tegen de Partij van de Arbeid is schoppen tegen de verkeerde. Schoppen tegen Van Nieuwkerk is tegelijkertijd het beschermen van Hillen. En daarmee laat je as CDA eigenlijk zien, dat je niet meer in staat bent voort te bestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten