Pagina's

zaterdag 13 december 2014

De burgemeester en het jongetjeHet is alweer 2004 als toenmalig PvdA Tweede Kamerlid Rob Oudkerk in een stomdronken bui in een Amsterdams café rond kraait dat hij naar de hoeren gaat. In geuren en kleuren vertelt Oudkerk bij welke meisjes hij is geweest, wanneer, hoe laat en hoelang hij bij ze is gebleven. Standjes, speeltjes en zelfs hoe snel hij zijn orgasme ontwikkelt… Hij vertelt het allemaal. Domme actie, want laat op dat moment in datzelfde café ook nog schrijfster Heleen van Royen zitten. Van Royen is zelf niet vies van wat sensatie, dus wijdt er een column aan in Het Parool. Oudkerk belandt in een huwelijkscrisis. Dat wordt een nationale hype, want de toch al beschadigde PvdA dreigt nog meer beschadigd te geraken door de seksuele escapades van Oudkerk. De voormalige huisdokter moet zijn ambt als Tweede Kamerlid opgeven. Na veel geruzie binnen de PvdA fractie vertrekt Oudkerk dan ook. De PvdA vindt dat Oudkerk niet meer serieus kan worden genomen (de dames hebben daar waarschijnlijk een andere mening over). Het imago van hoerenloper blijft teveel aan hem plakken (sorry voor de woordkeuze). Een persoonlijke kwestie – het gebruik maken van de meisjes van plezier – slaat over naar zijn werk. Nederland smult.

De schrijver van dit stukje heeft dat nooit goed kunnen begrijpen. Immers was Oudkerk als Kamerlid een vakman die over heel veel dossierkennis beschikte. Oudkerk was slim, intelligent en een prima spreker. Met het vertrek van Oudkerk vertrok veel kennis en ervaring. Jammer, want dat Oudkerk gebruik maakte van de dames van plezier was een persoonlijke kwestie. Het had helemaal geen nationale kwestie hoeven worden. Feitelijk was het een nondiscussie, omdat het werk van Oudkerk van politiek hoogstaand niveau was. Werk is werk; privé is privé. Het seksleven van Oudkerk – of wie dan ook – interesseert de schrijver van dit stukje hoegenaamd helemaal niets. Maar blijkbaar kan de Nederlandse sensatie zoekende media niet zonder schuinsmarcheerders als Rob Oudkerk.

De geschiedenis herhaalde zich deze week toen burgemeester Onno Hoes aftrad na een zoveelste affaire met een jongeman. Hoes, zelf van de herenliefde, is ook niet vies van een slippertje. Niet alleen versleet hij Albert Verlinde, maar dook tussentijds met nog meer mannen het bed in. Mannen die de helft van zijn leeftijd waren. Mannen die zo jong waren dat hij hun vader had kunnen zijn. Hoes sprak af via de app Tinder. Dat deed hij vooral in zijn tijd als burgemeester van Maastricht. De Limburgse hoofdstad kampt als grensstad al jaren met grote drugscriminaliteit. Hoes’ voorganger Gerd Leers ging daarin voortvarend te werk en trad hard op. Maar Onno Hoes leek meer geïnteresseerd in het afspreken met andere bronstige mannen. De VVD’er deed het imago van zijn partij niet veel goeds: vandalen betalen, misdadigers hard straffen en andere onzinnige teksten die het partijbureau met dikke, blauwe letters en oranje onderstreept bedenkt… Hoes had het allemaal geen tijd voor of zin in.

Hoes ging één keer in de fout en beloofde beterschap. Verlinde geloofde er niets van en het tweetal scheidde na 17 jaar huwelijk. Het leek niet erg als Hoes nu wéér met een man afsprak, want hij was een vrij man. Hoes ging dus daten met de 20 jaar jongere Robbie van Asselt uit Almere. Robbie deed zich ook voor als een man van de herenliefde, maar was in werkelijkheid een zetbaas van de opgefokte zender PowNed. De opgeschoten pubers aldaar overhandigden Van Asselt een kleine camera, die de ontmoeting met Hoes filmde. Ook publiceerde Powned via Van Asselt conversaties van het tweetal en foto’s van de vertrouwelijke burgemeestersagenda. Hoes dacht dat hij een nieuwe liefde te pakken had, maar in werkelijkheid was het een rotstreek van het aan lager wal geraakte PowNed, een onderdeel van De Telegraaf. PowNed vind het allemaal wel grappig en publiceerde alles wat Hoes en Van Asselt deden. Dat was leuk, want dit was een landelijke bekendheid.

De gemeenteraad van Maastricht vond het allemaal niet zo grappig en zette deze week de burgemeester hard aan de kant. Zelf ontkent de gemeenteraad dat ze Hoes heeft laten vallen, met Hoes’ eigen VVD voorop. Maar de gemeenteraad was wel degelijk bang voor imagoschade van de stad Maastricht, waar drugscriminelen vrij spel hebben. De burgemeester is niet alleen hoofd van de lokale brandweer en politie, maar heeft ook een voorbeeldfunctie. Hoes zou geen aanzien meer hebben en daardoor geen controle meer over zijn eigen mensen. Het liefdesleven zou hem teveel achtervolgen. Hoes stapte deze week op. Maar niet vrijwillig. Daarmee won de sensatie zoekende media. Powned had eigenhandig een burgemeester ontslagen. Powned zelf wast zijn handen in onschuld. Dominique Weesie (salaris 293.000 euro per jaar!) vond de actie van zijn mensen gerechtvaardigd. Immers gaat PowNed verder dan anderen, houd Weesie vol. Hoes heeft zelf fouten gemaakt en daarvoor is PowNed niet verantwoordelijk. Hoes is – geheel terecht – een andere mening toegedaan en heeft aangifte tegen de gedaan tegen het puberale gedrag van PowNed, wegens smaad en laster. Binnenkort mag PowNed dus een paar ton van onze belastingcenten uitkeren. In de tijd dat de NOS 600.000 euro moest uitkeren aan de toenmalig ontslagen Charles Groenhuijsen stond PowNed vooraan de krijsen dat dit allemaal toch niet kon. Indien ze nu een paar ton aan belastinggeld moeten uitkeren zullen de riooljournalisten zich waarschijnlijk ijzig stil houden. Maar het ergste is misschien nog wel dat de pubers bij Powned het eigenlijk wel leuk vinden dat Hoes vertrekt. Ze staan bij PowNed nog net niet op de tafel te dansen van blijheid.

De schrijver van dit stukje zal niet snel een lans breken voor een VVD’er. Maar in dit geval wordt er graag een uitzondering gemaakt. Werk en privé moeten gescheiden worden. Wat een burgemeester die van de herenliefde is, in zijn eigen tijd doet dat is geheel aan de burgemeester in kwestie zelf. Er zijn zoveel burgervaders van de herenliefde en zoveel burgermoeders van de vrouwenliefde. Daar is niets op tegen. Iedereen is geschapen zoals hij of zij is geschapen. Daar is niets aan te doen. Om dat privé leven vervolgens te publiceren in Het Parool of te vertonen op de televisie is van uitermate laag niveau. Het is sensatiejournalistiek uit het riool. Het is slechter dan slecht. Achterbakser dan achterbaks. Wat Onno Hoes in zijn eigen tijd doet, dat moet hij gewoon lekker doen. Maar het ergste is misschien nog wel dat PowNed trots is op wat ze hebben gedaan. Na Job Cohen nu ook Onno Hoes. Dat smaakt naar meer!

Inmiddels gaat het de voormalige PvdA politicus Oudkerk beter dan ooit. Hij schrijft, is dagvoorzitter, mag geregeld zijn mening geven in de media over zijn voormalige werkgever de PvdA en presenteert vrijwel dagelijks een radioprogramma op Radio 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten