Pagina's

donderdag 4 december 2014

Turkse minister: 'Vrijheid van meningsuiting is te ver doorgeslagen'



Het niveau van de Nederlandse politiek is de laatste jaren niet heel veel beter geworden. Ben je vóór allochtonen, dan ben je links en dan ontvang je doodsbedreigingen van rechts. Jij moet worden opgepakt en monddood worden gemaakt. Ben je tegen allochtonen, dan ontvang je eveneens doodsbedreigingen en dan moet je de landsgrens worden overgezet. Je gaat maar naar Cuba, Noord Korea of Rusland. Oprotten! Tot een zinnige discussie tussen voor- en tegenstanders komt het nooit en wanneer links en rechts tegenover elkaar blijven staan komt die discussie er ook nooit. Dat doet afbreuk aan het niveau, dat steeds weer op het scherpst van de snede wordt gevoerd. Op zich is dat niet erg, ware het niet dat de scheldwoorden dan niet van de lucht zijn.

Deze week mengde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zich in het debat. Op een officiële website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken stond te lezen dat Turkije van mening is dat Nederland discrimineert. Turken worden in Nederland als tweederangs burgers behandeld en dat is racisme, vindt de Turkse regering. De Turken willen graag meedoen aan het debat, want ze voelen zich verbonden met de in Nederland wonende Turken. Het leidde tot een korte en hevige diplomatieke rel, want de Nederlandse regering is van mening dat de Turken het fout hebben. Bovendien wil de Nederlandse regering geen Turkse inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Wederom laaide de discussie op, waarbij… u raadt het al… de doodsbedreigingen niet van de lucht waren. Opinieleider Geert Wilders vond dat de Turken zich met hun eigen zaken moeten bemoeien en wees de hulp van Cavusoglu af. Als er een discussie over allochtonen heerst dan heerst bij de pers de ongebreidelde behoefte om Geert Wilders er weer bij te halen.

Tegelijkertijd belichaamt Wilders zijn kiezers: ze zijn zo overtuigd van hun eigen mening dat ze de mening van een ander niet willen horen. Naar eigen zeggen bang dat ze worden omgepraat om van mening te veranderen. Maar dat is niet de insteek van de Turken: zij willen nou juist meewerken aan een oplossing van het probleem. Want de Turkse overheid ziet wel degelijk iets wat wij in Nederland al tien jaar niet meer zien: het integratiedebat is niet zomaar even een discussie tussen twee strijdende partijen, maar een heus probleem. Het is volledig ontspoord. Dat de Turkse overheid een hand uitsteekt zou door de Nederlandse regering eigenlijk alleen maar moeten worden toegejuicht, dan dat het een dergelijke handreiking resoluut afwijst. Misschien wil de Nederlandse regering ook wel dat er geen oplossing voor dit probleem komt, om zo de VVD kiezers tevreden te houden. Want die dreigen bij de komende Provinciale Verkiezingen massaal over te stappen naar de PVV. Het mislukken van het integratiedebat zou de VVD alleen maar goed uitkomen.

Feit blijft dat de Turken het gelijk aan hun zijde hebben. Er wordt in Nederland wel degelijk gediscrimineerd en haat gezaaid. Racisme is in Nederland wel degelijk aan de orde als Turken en Marokkanen als ‘vuilnis’ worden aangemerkt en democratisch gekozen politici keiharde uitspraken over ze doen. Als er inkomenseisen worden gesteld aan het vestigen in een woonplaats of een officiële politieke partij eist dat Moskeeën worden gesloten, maar rept met geen woord over andere gebedshuizen, dan is dat discriminatie. Als openlijk wordt gesproken over het verbieden van de Koran, maar andere heilige boeken mogen blijven bestaan, dan is dat discriminatie. Alleen zien we dan in Nederland niet zo. In Nederland wordt dat aangezien als vrijheid van meningsuiting. Wat we denken zeggen we ook, zonder ons daarbij door iets of iemand geremd te voelen. Wij vinden iets, dus we roepen het ook gewoon. De opmerking op de Turkse website en van Cavusoglu zijn daarbij nog mild. Ze kunnen niet eens in de schaduw staan van wat er tegenwoordig wordt geroepen in Nederland over mensen met een kleurtje en een geurtje. Tien, vijftien jaar geleden kon je daar nog een boete of zelfs een celstraf voor krijgen.Tegenwoordig is dat allemaal heel normaal.

Het punt van Cavusoglu: de vrijheid van meningsuiting is te ver doorgeslagen. En gelijk heeft hij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten