Pagina's

dinsdag 16 december 2014

Waar is de "V" van "Vrijheid" gebleven?Vrijheid. Alles zelf doen. Niets met anderen te maken hebben. Zelf je eigen leven bepalen met zo min mogelijk regeltjes en wetjes. Niets te maken hebben met lastige ambtenaren die je wijzen op plaatselijke verordeningen. Niemand die zich met iemand anders bemoeit. Je eigen gang kunnen gaan en je eigen leven opbouwen. Gewoon onbeperkt kunnen roepen wat je wilt, omdat je dat nou eenmaal vindt. Ook al voelt iemand zich door zo’n uitspraak gekwetst. Jammer dan, want hier geld niet alleen het recht van de sterkste, maar ook het recht van wie het hardst schreeuwt. Van wie zich de meeste vrijheid kan toe eigenen. Wie zijn of haar territorium het best kan verdedigen. Vrij zijn. Wie wil dat nou niet?

Om vrijheid hebben we gevochten. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen gestorven voor een klein beetje vrijheid. Iedere dag geven nog steeds talloze mensen hun leven omdat ze de beperking van hun eigen vrijheid zijn verloren. Persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en vrijheid om jezelf te bewegen daar waar je wilt. Er zijn nog genoeg landen in deze wereld waar dat iedere dag opnieuw gebeurd. China, Rusland, Irak, Noord Korea… Landen waar mensen niet de vrijheid hebben om te stemmen op wie ze willen, te schrijven wat ze willen en te praten over onderwerpen die hen bezighoudt. Afgelopen weekeinde zijn in Turkije tientallen journalisten opgepakt omdat ze de vrijheid namen stelling te nemen tegen de regering van Erdogan. Net als in China dagelijks gebeurd zijn deze journalisten vast gezet onder verdenking van het omver willen werpen van de Staat. Net als in China is de persvrijheid in Turkije erg beperkt. De EU – met Nederland voorop – heeft de arrestaties van de journalisten in Turkije scherp veroordeeld. Als Turkije nog lid wil worden van de EU, dan moet het ophouden met deze praktijken, zo waarschuwde de landen van de EU. In de EU menen de landen zelf dat hun onderdanen wel degelijk vrij zijn.De laatste keer dat we in Nederland in onze vrijheid werden beperkt was in 1940 – 1945. Niet alleen zijn er destijds gruwelijke moorden gepleegd, maar er gold ook een beperking op de persvrijheid.

Vrijheid moeten we koesteren. Maar tegelijkertijd wordt die vrijheid steeds meer beperkt. Er bestaan in Nederland namelijk politieke partijen die eigenlijk wel genoeg hebben van die vrijheid. Politieke partijen die deze vrijheid graag ingeperkt zien worden. Het staat ook letterlijk opgeschreven in hun partijprogramma’s. Het zijn niet zomaar politieke partijen, maar partijen met een immense aanhang. Dat houdt dus in dat er nogal wat kiezers het met deze partijen eens zijn. Partijen die in de meest recente peilingen op respectievelijk 20 en 28 zetels staan. Dat zijn alles bij elkaar bijna zo'n kleine 3 miljoen stemgerechtigden die het dus goed vinden dat hun bewegingsvrijheid wordt ingeperkt. Beide partijen voeren die “vrijheid” zelfs in hun naam: de Volkspartij voor VRIJHEID en Democratie en de Partij voor de VRIJHEID.

Als je tegen de vrijheid bent die mensen hebben om hun eigen arts te kiezen als ze een kwaaltje onder de lede hebben (zoals de VVD), dan beperk je de bewegingsvrijheid van mensen. Als je boeken verbiedt (Koran), uit de Europese Unie stapt om zo de grenzen te kunnen sluiten en politieke partijen wilt verbieden (PVV wil de PvdA verbieden), dan begeef je jezelf op hetzelfde vlak als China, Rusland, Irak, Noord Korea en Turkije. Landen die je verafschuwt vanwege het beleid dat ze daar voeren. Als je voorstander bent van het beperken van wat er op internet verschijnt (VVD) of gebedshuizen anders dan de katholieke kerk wilt sluiten (PVV), dan ben je wel degelijk bezig met het inperken van de vrijheid. Als je inkomenseisen stelt aan mensen die zich ergens willen vestigen (VVD, D66) of mensen die een andere huidskleur hebben dan blank de grens over wilt zetten, dan beperk je de vrijheid van anderen. Wanneer jij Artikel 1 van de Grondwet (anti discriminatie artikel) wilt schrappen, zoals PVV en VVD nog niet eens zo gek lang geleden van plan waren, dan is dat een inperking van de vrijheid van de burger. Wanneer jij wel je mening mag uiten, maar je accepteert de mening van een ander niet (PVV), dan beperk je de vrijheid van meningsuiting. Wanneer diezelfde vrijheid van meningsuiting gepaard gaat met bruut schelden, doodsbedreigingen en haat zaaien (zoals de achterban van de PVV met enige regelmaat doet), dan mag dat geen vrijheid van meningsuiting meer heten.

Beide partijen hebben een broertje dood aan elke vorm van vrijheid. Je mag vrij zijn, zolang je maar naar hen luistert. Dat is geen vrijheid. Dat is een geleide democratie. Alleen al daarom mogen die twee partijen de “V” van ‘vrijheid’ in hun naam helemaal niet eens voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten