Pagina's

woensdag 4 november 2015

Het jaarlijkse vreetfestijn staat weer op punt van beginnenAls je bewerkt vlees eet dan heb je een 50 keer verhoogde kans op het krijgen van kanker. Met dit alarmerende bericht kwam de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties onlangs. Bewerkt vlees zoals worst en gehakt bevat bacteriën waartegen het lichaam nauwelijks weerstand kan aanmaken en dus wordt ontraden het te eten. Een paar dagen later nuanceerde diezelfde WHO haar eigen uitspraken overigens weer, want in vlees zitten natuurlijk veel vitaminen en ijzer. En vooral ijzer hebben we nodig voor versterking van ons eigen bloed. Als u langer dan gemiddeld wilt blijven leven dan mag u ook geen druppel alcohol meer drinken. O, ja: u kunt natuurlijk ook geen sapjes meer drinken. De Gezondheidsheidraad deed daar vandaag nog even een schepje bovenop: het drinken van vruchtensap is ook schadelijk voor de gezondheid. Want, zo redeneert het belangrijkste adviesorgaan van de Overheid, de belangrijke vezels die in vruchten zitten zijn eruit als van de vrucht een sapje wordt gemaakt (waar zijn die vezels dan naartoe, denkt de schrijver van dit stukje dan, want ze kunnen toch onmogelijk de vruchtenpers uit zijn gevlogen).

We mogen ook geen zout meer toevoegen aan ons voedsel. Het RIVM meende dat het zoutvaatje van tafel kan omdat ons voedsel op zichzelf al genoeg zout bevat om de dag door te komen. Nóg meer zout toevoegen zou de kans op hart- en vaatziekten doen vergroten. Koffie is ook al niet goed, want koffie kan de aderen doen dichtslibben. We wisten al dat tabak slecht is voor je. In frisdrank zit bovenmatig veel suiker dus die kan ook van de eettafel af en de ijskast uit. Brood is op zich wel goed, maar maximaal 3 sneetjes per dag. Noten zijn een twijfelgeval: Kan, maar dan wel de zoutloze noten. Thee is ook een twijfelgeval. Thee kan, maar dan wel zonder suiker en niet teveel, want thee geeft aanslag op de tanden. Melk is ook een twijfelgeval, want in melk zit dierlijk vet. Maar in melk zit ook kalk en dat is weer goed voor de botten.

Enfin, Kerstmis staat weer voor de deur en dus tuimelen deskundigen weer over elkaar heen met al dan niet goed bedoelde eetadviezen. Met de feestdagen in aantocht begint ook weet het jaarlijkse vreetfestijn weer waarin de consument zich weer arm koopt aan suikerwaren, alcoholische dranken en heel veel vette rommel. Rommel die in een tijd van ongeveer drie weken verplicht moet worden geconsumeerd, want daarna moeten we weer massaal aan de afvalprogramma’s. Immers is de zomer in aantocht en er moet straks wel een strak en atletisch lijf over dat strand dartelen anders zijn we niet aantrekkelijk voor een partner. Overigens moeten die lijven ook weer niet te lang in de zon gaan liggen want dat verhoogt de kans op huidkanker.

Wat kan wel, wat kan niet? In de hoop op verlenging van ons leven maken elkaar helemaal gek met die voedingsadviezen. Een biertje op z’n tijd kan helemaal geen kwaad. Dertig biertjes tegelijkertijd achter elkaar achterover gieten is inderdaad niet goed voor je. Een glas frisdrank is ook helemaal niet erg. Een fles per dag achterover gieten is inderdaad fout. Als vlees goed wordt gebraden dan gaan al die bacteriën dood aangezien bacteriën niet tegen extreme hitte kunnen. Met dat  stukje worst bij het avondeten is helemaal niets mis. Een glas melk bij je ontbijt is prima. Melk bevat inderdaad dierlijke vetten maar daar is helemaal niets mis mee. Melk bevat bovendien bouwstoffen en bevat kalk, wat goed is voor de botten. Vijf liter melk in één keer achterover slaan is inderdaad niet goed voor je. Maar en glas op z’n tijd kan helemaal geen kwaad.

In deze super verwende maatschappij zijn we met z’n allen helemaal dolgedraaid. Die voedingsadviezen voegen helemaal niets toe aan een eventuele verlenging van het leven. Als voedsel gewoon met mate wordt geconsumeerd dan is er niets aan de hand. Bovendien zou het beter zijn als we ons minder druk maken en wat rustiger gaan leven. Minder vluchtig. Minder gehaast. Want stress verhoogt de bloeddruk en is inderdaad niet goed. Rust, kalmte, orde, regelmaat en het verlengen van dat eeuwige korte lontje zijn nou juist wel goed voor je. Seks is wel heel gezond voor je. Altijd leuk om te weten.

Die gezondheidsadviezen zijn eigenlijk alleen maar gezond voor zorgverzekeraars, die hiermee nóg meer invloed proberen te krijgen op het dagelijks leven van hun verzekerden. Want we zitten niet ver meer verwijderd van de dag dat er een brief op de deurmat valt, waarin de verzekeraar eist dat de verzekerde zijn of haar levensstijl aanpast anders gaat de premie omhoog mogelijk wordt de verzekerde zelfs geroyeerd. We zitten niet ver meer verwijderd van de dag dat de verzekeraar meekijkt naar wat de verzekerde aanschaft in de supermarkt, waarbij de kassa is aangesloten op de hoofdcomputer van de zorgverzekeraar. Aan de hand daarvan bepaalt de kassa welke producten de verzekerde mag meenemen en welke producten niet. We zitten niet ver meer verwijderd van de dag waarop de zorgverzekeraar bepaalt wat de verzekerde eet, drinkt en hoe deze zich door het leven beweegt. Simpelweg omdat de zorgkosten de pan uit rijzen. Dat is tenminste het meest gebruikte argument.

Maar feitelijk is het een totale inbreuk op je bewegingsvrijheid. Bewegingsvrijheid waar we in Europa zo trots op zijn. Bewegingsvrijheid waarvan we denken dat die wordt beperkt door de komst van die grote groepen vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan. Maar feitelijk zit die beperking van ons eigen bewegingsvrijheid veel dichterbij huis: bij onze eigen zorgverzekeraar.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten