Pagina's

vrijdag 13 november 2015

Diederik, heb jij het nou wél of niet gedaan?



Het zal november 1970 zijn geweest als in Duitsland de eerste aflevering van Tatort op de beeldbuis komt. Die eerste aflevering zal een reeks worden die tot op de dag van vandaag nog iedere zondag miljoenen oosterburen aan de buis gekluisterd houdt. “Tatort” (Duits voor “Plaats Delict”) stond aan de basis van een nieuwe Duitse traditie: de Krimi. De Krimi is een inmiddels beproefd concept waar aan het begin van het verhaal een misdrijf wordt gepleegd, waarbij de dader bedekt in beeld wordt gebracht. De daad wordt gepleegd en de dader vlucht. Vervolgens begint een speurneus naar de oplossing van het misdrijf, over het algemeen een moord. De kijkers mogen vervolgens meegaan op die speurtocht om het misdrijf op te lossen. Kijkers mogen zich veertig minuten tot een uur lang afvragen wie de daad heeft gepleegd. Na vele ondervragingen glijdt de dader uiteindelijk uit en wordt opgepakt. Zaak opgelost.

Honderden duizenden navolgers kreeg de Krimi: zowel binnen als buiten Duitsland. Er volgden tientallen series van Duitse makelij, zoals Der Alte, Derrick en diens opvolger Siska. Maar we kennen ook “Law & Order” en het wereldberoemde “Columbo”. We kennen vele Engelse voorbeelden. Zweden grossiert in het maken van speelfilms en televisieseries die gebaseerd zijn op het Krimi concept. Maar de oer-Krimi, de bakermat van de wie-heeft-het-gedaan blijft “Tatort”. “Tatort” is ongeëvenaard. Er is geen regisseur ter wereld die dat beter in beeld kan brengen dan de regisseur van Tatort. Dat waren er overigens verschillende,  maar de bekendsten zijn toch Ilse Hoffmann, Kaspar Heidelbach, Werner Masten en de broers Hajo en Martin Gies. Een Nederlandse versie van “Tatort” kennen we eigenlijk niet. Er is geen politieserie die ook maar het niveau van de Oosterburen haalt. Hoewel het Binnenhof daar deze week aardig in de buurt kwam.

Want deze week draaide om “het lek”. Het lek uit de Commissie Inlichtingen & Veiligheid, ofwel de super geheime Commissie Stiekem. De Commissie Stiekem is een vergadering van alle fractievoorzitters, de directeuren van de Rijksvoorlichtingsdienst, AIVD en MIVD en leden van het Kabinet, waarin zaken aan bod komen die nooit in de openbaarheid mogen komen. Staatsgeheimen, dus. De Commissie Stiekem is in het leven geroepen om fracties de gelegenheid te geven toch controle uit te oefenen op wat daar gebeurd. Maar wat daar wordt gezegd mag onder geen beding naar buiten worden gebracht. En dat deed dus ook jarenlang niemand.

De zaak draait om het doorgeven van 1,8 miljoen telefoongesprekken aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Eerst zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk dat de Amerikanen die gegevens op eigen houtje hadden verzameld. Later moest Plasterk toegeven dat zowel MIVD als AIVD de gegevens voor de Amerikanen hadden verzameld en doorgegeven. De Tweede Kamer keek op z’n neus want ze was niet geïnformeerd. Onder leiding van Alexander Pechtold en Sybrand van Hearsma Buma volgde er een motie van wantrouwen tegen Plasterk. Later bleek dat zowel Pechtold als Van Haersma Buma wel degelijk op de hoogte waren gebracht door Plasterk. Maar dat was gebeurd in het supergeheim via de Commissie Stiekem. Maar het leed was al geleden: Pechtold en Van Haersma Buma hadden de PvdA in verkiezingstijd een loer gedraaid en D66 en CDA wonnen de daarop volgende gemeenteraadsverkiezingen. Maar de motie van wantrouwen was een toneelspel: de fractievoorzitters waren wel degelijk op de hoogte gebracht via die Commissie Stiekem.

Maar dat het wel degelijk is besproken in de Commissie Stiekem mag niet naar buiten worden gebracht. Dat is een ambtsmisdrijf. Wie informatie naar buiten brengt kan hiervoor worden vervolgd en bestraft. Dat betekent onherroepelijk einde politieke carrière voor zowel de fractievoorzitter die heeft gelekt als de politieke partij waar hij (of zij) leiding aan geeft. Maar wie is het lek? Wie pleegde dat misdrijf? Wie heeft het gedaan? De Duitse Krimi meldde zich aan het Binnenhof. Politieke volgers begonnen direct met speculeren. Het Openbaar Ministerie zou immers al onderzoek hebben gedaan en één of twee fractievoorzitters in het vizier hebben, zo meldde het VVD-ledenblad De Telegraaf. De krant van Wakker VVD wist ook al meteen wie het Openbaar Ministerie in het vizier had: PvdA-leider Diederik Samsom. Hij had het motief (het beschermen van Plasterk) en vertoonde verdachte trekjes (boosheid na de motie van wantrouwen). Ook Sywert van Lienden (veel gevraagd bij het popi Jopie programma De Wereld Draait Door) wist het zeker: Samsom moest in het rapport van het Openbaar Ministerie staan. Zaak opgelost. Maar uiteindelijk blijkt het Openbaar Ministerie helemaal geen fractievoorzitter in het vizier te hebben. Er staan geen namen in het rapport dat de Openbaar Aanklager heeft overhandigd aan het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het Presidium. Er staan alleen wat vage aanwijzingen in; wat belgegevens van iemand die contact had gezocht met een journalist op de avond dat de motie van wantrouwen tegen Plasterk op kwam. Samsom wordt niet bij naam genoemd. De Telegraaf en Van Lienden tonen zich dus niet echt bijster goede speurneuzen. Maar goed, ze hebben dan ook allebei een pesthekel aan alles wat PvdA is dus dat zij Samsom aanwijzen is niet erg verrassend.

Wie heeft het dan wel gedaan? Wie had een beter motief dan Samsom? Pechtold? Van Haersma Buma? Niet erg waarschijnlijk. Beiden wandelen al een tijdje rond op het Binnenhof en kennen het klappen van de zweep. De schrijver van dit stukje gokt op twee paarden: Geert Wilders van de PVV (want die had baat bij een eventuele val van dit Kabinet) of Henk Krol van 50+ Partij (want die is zo onnozel dat hij moet hebben gedacht dat deze informatie geen kwaad kon). Een commissie onder leiding van PvdA Tweede Kamerlid Jeroen Recourt mag gaan uitzoeken wie het lek dan wel is. Het is te hopen voor Samsom dat Recourt eerst even ruggespraak heeft gehouden voordat hij de functie zou aanvaarden:”Diederik, heb jij het nou wél of niet gedaan?”

De uitkomst wordt in februari 2016 verwacht in een bloedstollende ontknoping van wat misschien wel het Nederlandse antwoord op Tatort is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten