Pagina's

zondag 22 november 2015

OorlogstaalFoto: NOS


Na de moordaanslag op de Franse krant Charlie Hebdo schreeuwde Geert Wilders dat het Westen in oorlog is met de Islam. Ook zijn Franse evenknie en partner in crime Martine Le Pen bezigde klare taal: ‘we zijn in oorlog!’ Partijen in de Tweede Kamer susten Wilders. Nee, we zijn helemaal niet in oorlog met de Islam simpelweg omdat dit volkenrechtelijk niet kan. Je kunt de oorlog alleen maar verklaren aan een land of staat. Niet aan een groepering. Dus je kunt Al Qaeda niet de oorlog verklaren, zo meenden alle partijen in de Tweede Kamer, met uitzondering van de PVV en de afvallige PVV‘ers die hun eigen politieke partij zijn gestart.

Na de verschrikking die zich vorige week in Parijs voltrok lijken diezelfde politieke partijen ineens gedraaid:’Ja, we zijn wel degelijk in oorlog!’. De Franse president Hollande begon ermee en de hele wereld nam zijn woorden over. Ook Mark Rutte, driekwart jaar eerder nog faliekant tegenstander van deze uitspraak, bezigde hem:’We zijn in oorlog met Islamitische Staat’. De terreurgroep IS had immers de 132 moorden opgeëist. Het geruisloos overnemen van de woorden van Geert Wilders is opvallend. Driekwart jaar eerder vond diezelfde Mark Rutte dat de oorlog verklaren aan een groepering heilsoldaten volkenrechtelijk niet kon. En hij had gelijk. En heeft hij nog steeds: je kunt een groep idioten als Islamitische Staat de oorlog niet verklaren. Afgezien van het feit dat de heilsoldaten precies op die uitspraak zaten te wachten. Want die gasten deinzen nou eenmaal niet terug voor een kogeltje meer of minder.

Maar zijn we echt in oorlog? Rijden er tanks en pantservoertuigen door de Nederlandse straten? Liggen er Nederlandse strijdkrachten in loopgraven te turen in de verte te wachten totdat de vijand aan de horizon verschijnt? Is die beruchte Derde Wereldoorlog dan nu echt begonnen? Die Derde Wereldoorlog, waar we sinds het einde van de Koude Oorlog in de jaren ’80 voor vreesden? Is het dan eindelijk zo ver?

Het antwoord is een driewerf ‘nee’. We zijn helemaal niet in oorlog, simpelweg omdat een land de oorlog alleen maar kan verklaren aan een ander land. Niet aan een groepering. Dat is juridisch niet te onderbouwen. Bovendien, als er ooit een Derde Wereldoorlog komt dan zal die vrijwel zeker het einde betekenen van mensheid in haar huidige bestaan. En ga je nou een Derde Wereldoorlog beginnen tegen een groepje van slechts 5.000 heilsoldaten? Sta je dan als wereldgemeenschap niet enorm in je hemd als je als wereldmacht niet op kunt tegen een relatief klein clubje als die idioten van Islamitische Staat?

Waarom bezigen wereldleiders zoals Merkel, Hollande, Obama maar ook Mark Rutte die taal dan? Waarom krijsen ze de woorden van Geert Wilders letterlijk na? Simpel: om het volk stil te houden. Het volk is namelijk bang geworden en in bange tijden gedijen politici het beste:’Blijft nou maar op mijn partij stemmen, dan ben je in veilige handen’. Maar er is in Nederland nóg een reden waarom Rutte de woorden van Wilders haast letterlijk overneemt en dat is de achterban van diezelfde Geert Wilders. Sinds Steenbergen, Rotterdam, Enschedé, Purmerend maar vooral Woerden weten we namelijk dat de achterban van de PVV niet terugdeinst voor een beetje geweld. De auto’s van een fractievoorzitter in Wormer zijn in de brand gestoken. In Enschedé is een ambtenaar met een mes neergestoken vanwege zijn standpunt over asielzoekers. Hij heeft het overleefd. Maar het geeft aan dat de PVV haar achterban niet onder controle heeft. De PVV achterban legitimeert geweld tegen niet-Westerse allochtonen omdat de PVV zelf oproept tot verzet. De PVV haast zich daarbij te zeggen dat het verzet geweldloos en democratisch moet. Maar de PVV achterban heeft daar blijkbaar geen boodschap aan. De oproep voor een vreedzaam verzet via discussies en debatten is aan dovemansoren gericht.

De oorlog verklaren aan idioten zoals Al Qaeda of Islamitische Staat is een hele gevaarlijke zet. Het is namelijk precies wat ze willen horen. Het is precies waar ze op uit zijn. Tegelijkertijd vergroot je de kloof in de samenleving tussen voor- en tegenstanders van de opvang voor asielzoekers. Je geeft als regering blijk dat je de zaken niet meer onder controle hebt. Je weet niet meer waar je het zoeken moet. Want wat gebeurde ook alweer aan de oostgrens van de Europese Unie? Was daar niet een oorlog aan de gang tussen het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde separatisten? Verklaren we die dan ook de oorlog? En vond Europa het de afgelopen jaren niet belangrijker om zich druk te maken over stofzuigers, MP3 spelers, hamburgers en de prijs van het entreekaartje van EuroDisney? Heeft Europa niet veel te lang weggekeken in de hoop dat het probleem zichzelf zou oplossen? Voor het zich druk maken om een stekker voor de oplader van een mobiele telefoon. Over de invoering van dat verschrikkelijke IBAN systeem waarmee je bankrekeningnummer ineens uit 16 cijfers bestond. Dat was altijd belangrijker voor de EU dan (de dreiging van) geweld. Voor dát wegkijken krijgt Europa dus nu de rekening gepresenteerd.

De oorlogsverklaring van Mark Rutte was niet meer dan grootspraak. Er verandert namelijk helemaal niets. Tenzij je echt ten strijde gaat trekken en in de loopgraven gaat liggen, natuurlijk. Maar dan heb je een echte Derde Wereldoorlog en die overleeft niemand van ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten