Pagina's

zaterdag 26 maart 2016

Wat er ook wordt gestemd op 6 april; Hoe meer verdeeldheid, hoe beterDank voor alle uiterst vriendelijke reacties op mijn aankondiging via mijn Twitter account @opiniepaultje dat ik op 6 april niet ga stemmen. Zo schreef een reaguurder me dat ik ‘voor altijd wel vrijgezel zal blijven’. Ondernemer Erik de Vlieger riep dat ik ‘maar moest gaat fietsen’. Iets dat door nog 25 anderen klakkeloos werd overgenomen. Een volgende verweet me ‘een gebrek aan hersenscellen’. Fijn dat ik een mening mag hebben rond het Oekraïne referendum. U weet wel, dat rechtse feestje van GeenStijl… euh… GeenPeil natuurlijk. Want het heeft natuurlijk niets te maken met de afkeer van Jan Roos en Thierry Baudet van de Europese Unie. Het is geen verkapte PVV campagne, betaald door de belastingbetaler. Het is ook absoluut geen stem tegen een lidmaatschap van de Europese Unie. Dat is het allemaal echt niet.Wat dan wel?

In het hele JA- of NEE kamp ontbreekt ook maar enige vorm van nuance. Het JA kamp wordt door het NEE kamp uitgescholden voor 'linkse anti fascisten', 'Poetin lovers', 'moslimkuffelaars' en 'linkse theedrinkers'. Het NEE kamp wordt verweten zich terug te willen trekken achter de dijken en zo de Nederlandse economie om zeep te helpen. Het NEE kamp 'zijn fascisten die terug willen naar een dictatoriaal regime'. Van enige vorm van debat tussen de twee is geen sprake. Van enig vorm van vertrouwen in elkaar is ook geen sprake. Maar misschien is wel het ergste dat het gescheld van beide kampen op elkaar maar niet ophoudt. ‘Jij stemt NEE? O, dan zul jij wel…’. Of: ‘Jij stemt JA? O, dan zul jij wel…’. Dat over en weer gescheld vindt (vanzelfsprekend) vooral (anoniem) plaats via het internet. Da’s lekker veilig debatteren van achter je toetsenbord. Iemand recht in de ogen kijken en een fatsoenlijk gesprek aan gaan zodat je hoort waarom iemand JA of NEE (of, zoals de schrijver van dit stukje, helemaal niet) stemt is er niet bij. Schelden bevordert het debat, zoals meneer De Vlieger vindt.

Of dat de schrijver van dit stukje heeft gemotiveerd vooral niet te stemmen? Nee, dat niet. Het is vooral de materie en de hogere krachten en machten waarop een klein landje als Nederland totaal geen invloed kan hebben. Want geloven Jan Roos en de zijnen in een ‘signaal’ en een ‘afschrikwekkende werking’; van allebei zal weinig terecht komen. Het is vooral de angst dat landen als Oekraïne en Turkije straks volwaardig lid worden van de Europese Unie. De angst dat hordes Oekraïners en Turken naar noordwest Europa trekken om daar banen in te pikken, gebedshuizen op te richten en vrouwen te verkrachten. Misschien is dit referendum wel een referendum van angst. We zijn met z’n allen zo bang voor de veranderingen die in hoog tempo op ons af komen dat we overal maar tegen stemmen. Alsof dat de verandering op zich kan tegenhouden.

Helaas voor Jan Roos en de zijnen zijn deze veranderingen niet tegen te houden. Europa zal niet angstig naar dat kleine landje aan de Noordzee kijken of het vóór of tegen het associatieverdrag met de Oekraïne zal stemmen. Het zal de Europese Unie ook worst wezen of dat kleine landje aan de Noordzee vóór of tegen het verdrag met Turkije is. De verdragen liggen er nou eenmaal en kunnen (en zullen dan ook) niet worden teruggedraaid. Is dat licht is dan alle moeite van Jan Roos en de zijnen voor niets geweest en 25 miljoen euro belastinggeld voor niets uitgegeven. Signaal, meneer Roos? U denkt dat het een signaal is? De bollebozen van de Europese Unie halen hun schouders op bij dit ‘signaal’. Er is niemand in de top van de Europese Unie of in de Oekraïense regering die ook maar een zier geeft over wat de uitslag zal gaan worden. Als dat namelijk zo zou zijn, dan zouden Europese en Oekraïense bobo’s de deur plat lopen in Nederland maar dat gebeurt niet. Op Frans Timmermans na is er geen enkel Europees kopstuk naar Nederland gereisd om de bevolking te overtuigen van een JA stem. Geen enkele Oekraïner heeft het ook maar in zijn hoofd gehaald op het vliegtuig naar Amsterdam te stappen om campagne te voeren voor het JA kamp. Behoudens wat buitenlandse giften speelt het onderwerp over de landsgrenzen nauwelijks. En dat zal na 6 april zo blijven. Wat de uitslag ook gaat worden.

Dit speelt alleen de Russen in de kaart. De politiek is vóór; de bevolking is tegen. De Russen vinden het alleen maar geweldig. Zij kunnen rustig doorgaan met hun staatspropaganda en landjepik omdat eigenlijk niemand weet hoe het daadwerkelijk zit. Want zowel het JA kamp als het NEE Kamp, als de politiek weet de diepere bedoeling achter het associatieverdrag met de Oekraïne. Die is namelijk olie- maar vooral gasdistributie. Goed, is de Oekraïne wordt geen olie en gas gewonnen. Maar de Oekraïne zijn wel belangrijk voor de doorvoer daarvan naar West Europa. Nu de Oekraïne zelfstandig is moeten de Russen peperdure pijpleidingen aanleggen om het land heen omdat de pijpleidingen in het land sinds de onafhankelijkheid onbruikbaar zijn. Wie de Oekraïne in handen heeft (de EU of Rusland) controleert die olie- en gasdistributie, de levensader van de Russische economie. Want verder produceert Rusland weinig en dat wat Rusland maakt wil bijna niemand hebben.

Dus wat er ook wordt gestemd op 6 april; de Russen vinden het prima. Hoe meer verdeeldheid, hoe beter. Die Russen weten zich namelijk wel raad met verdeeldheid. Zie het landjepik op de Krim, in Oost Oekraïne en in Zuid Osetië. Toch kost het referendum de belastingbetaler 25 miljoen euro en na 6 april zijn we feitelijk geen stap verder.

Dat is de reden waarom de schrijver van dit stukje op 6 april niet gaat stemmen.

Fijn om een eigen mening te mogen hebben!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten